Glas Javnosti

TURSKA TEŽI NEZAVISNOSTI OD GASNIH IZVORA EVROPE: Pokrenute prve isporuke gasa iz Crnog mora

Društvo
Autor: Glas javnosti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pokrenuo je prve isporuke turskog gasa sa crnomorskog polja, nekoliko nedelja pre opštih izbora, pošto Ankara teži energetskoj nezavisnosti. Isporuka dolazi u trenutku kada Erdogan želi da osvoji još jedan predsednički mandat na izborima 14. maja. Ti izbori se smatraju najvažnijim u modernoj istoriji Turske. Turska je 2020. otkrila rezerve gasa kod provincij

Erdogan je tada te rezerve nazvao "najvećim poljem prirodnog gasa u istoriji Turske", što bi zemlji omogućilo da "osigura energetsku bezbednost" i na taj način se oslobodi zavisnosti od uvoza energije.
Turski predsednik je prijavio "rezerve procenjene na 320 milijardi kubnih metara".

Turska je u junu 2022. godine zvanično započela eksploataciju i izgradnju podvodnog gasovoda koji bi joj omogućio da proizvodi 10 miliona kubnih metara gasa dnevno tokom prve faze i do 40 miliona kubnih metara dnevno posle puštanja u rad drugih bunara.
Prema ekspertima, tih 10 miliona kubnih metara gasa dnevno bi pokrilo oko 6% godišnje potrošnje Turske, što iznosi 60 milijardi kubnih metara, i to bi dalo podsticaj privredi.
- To je istorijski korak na putu Turske ka energetskoj nezavisnosti. Kada dostignemo pun kapacitet, zadovoljićemo 30% potreba naše zemlje za gasom iz crnomorskih rezervi, rekao je Erdogan na ceremoniji u Zonguldaku.

Prošle godine, 40% gasa koji se troši u Turskoj, dolazilo je iz Rusije.
Turska takođe uvozi gas iz Azerbejdžana i Irana, što je navelo Ankaru da traži načine da diversifikuje svoje snabdevanje, posebno posle početka rata u Ukrajini, prenosi portal Ekapija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR