Glas Javnosti

Turističke agencije pred kolapsom: Katastrofa, sezona spala na avgust

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktor turističke agencije "Belvi" i član rukovodstva YUTA Milan Lainović, rekao je da je za utorak, 7. jul zakazan sastanak "avio-odbora" nacionalnog udruženja turističkih agencija, na kome će biti razmatran predlog da se čarter letovi za Grčku i Španiju organizuju od 1.avgusta.

Posle odluke Grčke da zatvori granice za građane Srbije, domaći putnici i turističke agencije našli su se ponovo pred naizgled nepremostivim problemom – kako spasiti makar deo sezone koja se pretvorila u pravu noćnu moru.

-U utorak, 7. jula, održaćemo sastanak članica ‘avio odbora’ YUTA-e, na kome ćemo razmatrati predlog da čarter letove organizujemo od 1. avgusta, rekao nam je Milan Lainović, direktor turističke agencije “Belvi” i član rukovodstva YUTA.

On podseća da će Grčka 15. jula ponovo razmatrati da li će putnicima iz Srbije dozvoliti ulazak na svoju teritoriju.

-Naša ideja je da sačekamo da vidimo kako će se stvari odvijati, i da, ukoliko sve bude u redu, zakažemo čarter letove do Grčke i Španije od 1. avgusta. Ukoliko takav predlog bude prihvaćen na sastanku ‘avio-odbora’, obavestićemo i putnike o novim datumima koji su im na raspolaganju za letovanje, kaže Lainović.

I dok se Lainović nada da će “makar nešto moći da se uradi” od ovogodišnje letnje sezone, njegov kolega, direktor agencije Viva Travel Mirko Milanović veruje da je ona nepovratno izgubljena i za putnike i za turističke radnike.

-Poređenje broja čarter letova iz ranijih sezona sve govori. Nekada je za deset dana obavljano i po 70 čarter letova, a sada se sve svelo na dva-tri leta. Katastrofa, pesimista je Milanović.

-Pri tome, ako se opet objavi vanredno stanje zbog korone, svi možemo samo da zatvorimo firme do sledeće godine”, ocenjuje Milanović, koji naglašava da bi želeo da zadrži zaposlene, ali da nema nikakvog rezona da troši sredstva firme, pa čak ni da uzme neki od “državnih kredita” kada posla jednostavno – nema.
Direktor YUTA Aleksandar Seničić najavljuje da će u sredu, 8. jula biti održana  sednica Upravnog odbora tog nacionalnog udruženja turističkih agencija.

-Mi ćemo u naredna dva dana izaći sa zahtevima za pomoć od države za turistički sektor. Kada kažem ‘mi’, mislim na sve nas iz industrije – turističke agencije,vodiče,prevoznike, gradske hotele…, rekao je Seničić.

Direktor YUTA je i ranije naglašavao da su državne mere pomoći nedovoljne kada je reč o turističkoj industriji, i da se očekivalo da će, po ugledu na druge države, i naša Vlada usvojiti poseban paket za najugruženije sektore.

(Izvor: Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR