Glas Javnosti

TURISTE IZ SRBIJE NA GRANICI ČEKAJU KAZNE ZBOG PRTLJAGA: Evo šta možete da ponesete u inostranstvo

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na ulasku u Grčku jedan srpski turista kažnjen je sa 40 evra zbog boksa cigara koje je poneo na letovanje.

Cigarete su na granici bilena vidnom mestu, ali carinici su ipak rešili da pregledaju ceo automobil.

- Nisu bile sakrivene, a komplet auto su im pretumbali. Mada je na pitanje da li nose cigarete i alkohol prijatelj rekao da nosi samo jedan boks za sebe za deset dana. Naplatiše mu kaznu 40 evra – navodi prijatelj kažnjenog turiste iz Srbije.

Iz naše ambasade u Atini navode da za Grčku važe pravila koja su na snazi i u ostatku Evropske unije.

– Za Grčku važe ista pravila kao i za ostale zemlje EU i dozvoljen je unos akcizne robe samo za ličnu upotrebu – navode iz ambasade.

 

Međutim nisu ista pravila prenosa preko granice drumskim putem i vazdušnim putem pa se prenos cigareta i alkohola količinski razlikuju. Na drumskom prelazu se može uneti 40 cigareta (dve kutije) po osobi i jedna flaša žestokog pića. Avionom je dozvoljeno 200 cigareta (10 kutija) i flaša žestokog pića.

U državama našeg regiona prema propisima nadležnih uprava carina mera ima i strožih i blažih. Ličnim prtljagom smatraju se predmeti koji služe ličnim potrebama putnika za vreme putovanja i koje putnik podnese carinskom organu prilikom njegovog dolaska na carinsko područje.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by La Vie est Grecque ? (@lavieestgrecque)

Pored ličnog prtljaga putnici sa sobom mogu da ponesu određene količine alkoholnog pića i cigareta.

Crna Gora

Putnici koji prelaze vazdušnu granicu mogu da prenesu 200 cigareta ili 50 cigara ili 100 cigarilosa ili 250 grama duvana za pušenje. Mogu da prenesu litar alkohola i alkoholnih pića sa stvarnom zapreminskom alkoholnom jačinom preko 22 odsto vol. ili nedenaturisani etil-alkohol alkoholne jačine 80 odsto vol. ili jači.

Mogu da prenesu dve litra alkohola ili alkoholnih pića sa stvarnom zapreminskom alkoholnom jačinom koja ne prelazi 22 odsto, četiri litre vina i dve litre piva. Putnici koji prelaze kopnenu granicu mogu da prenesu 40 cigareta ili 10 cigara ili 20 cigarilosa ili 50 grama duvana za pušenje. Ograničenja za alkohol su ista i u drumskom i u kopnenom saobraćaju.

Severna Makedonija

Može se reći da su za Severnu Makedoniju slična pravila kao za Crnu Goru s tim što se sme uneti samo jedna flaša alkoholnog pića. Putnici koji prelaze vazdušnu granicu mogu da prenesu 200 cigareta ili 50 cigara ili 100 cigarilosa ili 250 grama duvan

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by tdy.sfyn (@reprowork)

a za pušenje. Sme se uneti i flaša alkoholnog pića u originalnom pakovanju koja nije veća od jednog litra.

 

Putnici koji prelaze kopnenu granicu mogu da prenesu 40 cigareta ili 10 cigara ili 20 cigarilosa ili 50 grama duvana za pušenje. Ograničenja za alkohol su ista i u drumskom i u kopnenom saobraćaju.

Hrvatska

Pravila koja važe za Crnu Goru važe i za Hrvatsku. Putnici koji prelaze vazdušnu granicu mogu da prenesu 200 cigareta ili 50 cigara ili 100 cigarilosa ili 250 grama duvana za pušenje. Sme se preneti i litar alkohola i alkoholnih pića sa stvarnom zapreminskom alkoholnom jačinom preko 22 odsto vol. ili nedenaturisani etil-alkohol alkoholne jačine 80 odsto vol. ili jači. Dozvoljeno je preneti dva litra alkohola ili alkoholnih pića sa stvarnom zapreminskom alkoholnom jačinom koja ne prelazi 22 odsto, četiri litra nepenušavog vina i 16 litara piva.

 

Putnici koji prelaze kopnenu granicu mogu da prenesu 40 cigareta ili 10 cigara ili 20 cigarilosa ili 50 grama duvana za pušenje. Ograničenja za alkohol su ista i u drumskom i u kopnenom saobraćaju.

Bugarska

Putnici koji prelaze vazdušnu granicu mogu da prenesu 200 cigareta ili 50 cigara ili 100 cigarilosa ili 250 grama duvana za pušenje. Dozvoljeno je preneti litar alkohola i alkoholnih pića sa stvarnom zapreminskom alkoholnom jačinom preko 22 odsto vol. ili nedenaturisani etil-alkohol alkoholne jačine 80 odsto vol. ili jači. Sme se preneti dva litra alkohola ili alkoholnih pića sa stvarnom zapreminskom alkoholnom jačinom koja ne prelazi 22 odsto, četiri litra vina i 16 litara piva.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bulgaria (@stunning_bulgaria)

Putnici koji prelaze kopnenu granicu mogu da prenesu 40 cigareta ili 10 cigara ili 20 cigarilosa ili 50 grama duvana za pušenje. Putnik može uneti bilo koji od duvanskih proizvoda, ali njihova ukupna količina ne sme preći dozvoljeni limit. Putnik koji prelazi vazdušnu granicu, recimo, može uneti 50 cigarilosa i 25 cigara.

Ograničenja za alkohol su ista.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR