Glas Javnosti

Tukli su ih MALJEVIMA, NOŽEVIMA I SEKIRAMA, a onda POLUŽIVE ubacivali u jarak: Bili su nedužni, ubijale su ih USTAŠE samo zato što su SRBI (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Prnjavoru, na spomen-obeležju Radulovac, služen je parastos za 22 osobe srpske nacionalnosti koje su ustaše zaklale i na druge načine svirepo umorile početkom decembra 1941. godine.

Dokumenta i gorka sećanja govore da su Pavelićeve ustaše krvavi pir na prnjavorskim Srbima obavile bez ispaljenog metka - tukući ih maljevima, noževima i sekirama. Najstariji mučenik je imao 49, a najmlađi 17 godina, pišu Novosti.

Tradicionalno od 2011. godine služenje pomena organizuju Mesna boračka organizacija Prnjavor, Opštinska organizacije SUBNOR-a i porodice žrtava ustaškog terora.

Rade Radonjić, predsednik ovdašnjeg SUBNOR-a podsetio je da su samo decembra 1941. godine ustaše monstuozno pogubile 22 osobe srpske nacionalnosti iz sela Mlinci, Paramije, Čorle, Donji Galjipovci i Srpovci.

- Ti ljudi su bili nedužni, a zaklani i ubijeni su samo zato što su Srbi - istakao je Radonjić, prenose mediji.

Foto: Youtube

Ovogodišnji pomen upriličen je po merama zašetite pandemije korona virusa, a među nekolicinom potomaka žrtava našao se i Dragoljub Simić iz sela Mlinci.

- Na ovom ustaškom stratištu među svirepo umorenima je i moj deda Novak. Niko od tih nevinih stradalnika nije bio ni vojnik, već običan civil, domaćin, kriv samo zato što je pravoslavac - setno će Simić.

Čelnik SUBNOR-a, Rade Radonjić, izrazio je nadu da će bar do narednog pomena biti bolje uređen prilaz ovom spomen-obeležju jame na njivi Radulovac, jednom od najvećih stratišta-masovnih grobnica U Drugom svetskom ratu na prnjavorskom području gde su od ustaške kame na najsvirepije načine umorene nevine srpske duše, uz one u jamama u Štrpcima, Kremni, Popovićima, Vijačanima, Palačkovcima, Ilovi.

Klani i živi zakopavani 

Miroslav Vojvodić je jedan od potomaka koji redovno od 2011, pa i ove godine, uprkos koroni, paljenjem sveće i molitvom odaje pomen prnjavorskim mučenicima. U Radulovačkoj jami ugašen mu je život dede Rajka Vasića, oca njegove majke.

- Samo zato što su Srbi mnogi su skončali udarcima maljeva, i potom tako poluživi ubacivani i zatrpavani u jamu. Uz jezive jauke i vapaje tih nesrećnika-mučenika, po kazivanju tadašnjih meštana, zemlja je gotovo četiri dana "disala". U najvećim patnjama umirali su živi pod zemljom - priča Vojvodić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR