Glas Javnosti

TUGA I SRAMOTA! Srbe na zadušnice dočekali porušeni spomenici (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbi iz Severne Mitrovice, koji su danas uspeli da dođu do groblja u južnom, albanskom delu grada, zatekli su srušene spomenike i zapušteno groblje.

Tužnu sliku koju godinama zatiču na ovom mestu, na kojem su se Srbi sahranjivali do 1999. godine, opisuju najčešće rečima - tuga, sramota, vandalizam.

"Nemam reči kojima bi opisala svu tugu koju osećam u srcu. Najpre ne možemo da dođemo kad želimo da zapalimo sveće i obiđemo grobove, a i kad nam to omoguće za Zadušnice, dočeka nas ovakav tužan prizor. Da li igde u svetu ima da nekom smetaju grobovi i nadgrobni spomenici, da im smetaju mrtvi. I pored toga što je teško, mi ćemo uvek dolaziti dok god to bude moguće", kaže tužnim glasom starija gospođa dok rukama uklanja travu i korov sa groba svog supruga.

Mnogo je onih koji godinama dolaze na ovo groblje, ali ne uspevaju da pronađu grobove svojih predaka jer su spomenici polomljeni do neprepoznatljivosti, a grobna mesta zarasla u dubok korov i trnje, prenosi Kosovo online.


"Građani Kosovske Mitrovice su i danas izašli na groblje, ali vidite i sami da je situacija veoma teška. Iz godine u godinu sve je više srušenih spomenika, ni malo se ne vodi računa i slobodno možemo da kažemo da je kao na Divljem zapadu. Po zahtevu gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, juče su zatvorenici iz ovog grada uspeli da donekle uklone trnje, kako bi narod danas mogao da priđe do grobova svojih najmilijih", rekao je za Kosovo onlajn prota Milija Arsović.

On je naglasio da je obaveza naslednika da posećuju grobove svojih predaka i da se pomole za pokoj i spasenje njihovih duša.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR