Glas Javnosti

TRI BEBE U SRBIJI HOSPITALIZOVANE ZBOG VELIKOG KAŠLJA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kоd nоvоrоđеnih bеbа i оdојčаdi tipičnа kliničkа slikа sе rеtkо rаzviја, а nаpаdi kаšljа su prаćеni pаuzаmа оdnоsnо prеkidimа u disаnju, štо оtеžаvа diјаgnоzu bоlеst

U Srbiji je od početka godine do 5. decembra prijavljeno 412 potvrđenih slučajeva velikog kašlja, odnosno pertusisa. Tri bebe mlađe od 6 meseci morale su proći hospitalno lečenje, prema informacijama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koje prenosi Telegraf.rs.

U poslednjih 10 dana, kod 14 prijavljenih slučajeva simptomi su se pojavili, pri čemu je najmlađa obolela osoba imala samo 2,5 meseca. Od navedenih 14 slučajeva, troje dece mlađe od 6 meseci zahtevalo je hospitalno lečenje.

Na pitanje o posebnim smernicama za škole i predškolske ustanove, "Batut" navodi da do sada nisu izdate posebne smernice, ali naglašava da je pravovremena vakcinacija ključna preventivna mera.


Najefikasnija preventivna mera
, kako za individualnu tako i za kolektivnu zaštitu od pertusisa, jeste pravovremena vakcinacija. Ciljni obuhvat od 95% planirane populacije postiže se primarnom vakcinacijom sa tri doze vakcine koja uključuje komponentu protiv pertusisa u prvoj godini života. Revakcinacija sa jednom dozom navedene vakcine sprovodi se u drugoj godini i pre upisa u prvi razred osnovne škole.

U slučaju da je dete već zaraženo pertusisom, vakcinacija se odlaže do ozdravljenja, budući da akutna bolest predstavlja privremenu kontraindikaciju za imunizaciju.

"Pertusis", poznat i kao veliki kašalj ili "magareći kašalj", je veoma zarazna bakterijska infekcija koja zahvata respiratorne puteve. Simptomi se obično razvijaju 7 do 10 dana nakon izlaganja uzročniku, a karakterišu ih prvo simptomi slični običnoj prehladi, poput kijanja, curenja iz nosa, blago povišene temperature i blagog kašlja. Nakon ove faze, kašalj postaje sve teži i praćen je epizodama zacenjivanja, iskašljavanjem viskozne sluzi i ponekad povraćanjem.

Pertusis može imati ozbiljan klinički tok, posebno kod novorođenčadi i odojčadi. Komplikacije uključuju zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, gubitak apetita, dehidrataciju, konvulzije, moždana oštećenja, kile, prelome u grudnom košu, prolaps završnog dela debelog creva i epizode prestanka disanja. Smrtni ishodi, iako retki, najčešće se javljaju kod najmlađih, posebno novorođenčadi.


Jedan od ključnih faktora širenja bolesti jeste nizak odziv na vakcinaciju. Prema izveštaju Instituta "Batut" za 2022. godinu, ciljani obuhvat vakcinacijom petovalentnom vakcinom nije dostignut u potpunosti, što predstavlja rizik od epidemija. Na primer, obuhvat vakcinacijom DTaP-IPV-Hib vakcinom u 2022. godini bio je najniži u centralnoj Srbiji, posebno u opštinama Surdulica (70,4%) i Mionica (56%). Podseća se da je niskim obuhvatom održan rizik od epidemija, i stručnjaci upozoravaju na mogući povratak ili povećanje ovih bolesti.

Zbog toga, stručnjaci apeluju na važnost vakcinacije kao ključnog koraka u zaštiti od pertusisa. Vakcine protiv velikog kašlja obično se daju u kombinaciji sa vakcinama protiv difterije i tetanusa. Važno je da primarna imunizacija bude sprovedena u prvoj godini života, sa definisanim razmacima između doza. Revakcinacija se sprovodi u drugoj godini i pre polaska u školu.


Sve osobe koje sumnjaju da imaju veliki kašalj trebalo bi da se obrate lekaru. Osobe sa pertusisom su zarazne četiri do pet nedelja od početka bolesti. Lečenje antibioticima, poput eritromicina, može skratiti period zaraznosti i smanjiti rizik od širenja infekcije na druge osobe.

U situaciji kada neko ima ili sumnja da ima pertusis, preporučuje se da se udalji od novorođenčadi, odojčadi i male dece dok traje proces lečenja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR