Glas Javnosti

Trećina kapaciteta KBC Bežanijska kosa već popunjena, pre nego što odete u bolnicu ovo je procedura

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kliničko bolnički centar "Bežanijska kosa" od juče je postao kovid bolnica, a od tada je primljeno 107 pacijenata. Kako je izjavila direktorka ove zdravstvene ustanove Marija Zdravković, prosečna starost pacijenata koji su hospitalizovani je mnogo niža nego u prvom naletu COVID-a u Srbiji - prosek je oko 50 godina.

Dr Zdravković je navela da svi pacijenti imaju srednje tešku i tešku kliničku sliku. 

Juče od 13 sati mi smo primili 107 pacijenata. 12 pacijenata je na intenzivnoj nezi a četiri pacijenta su intubirana. Prosečna starost je oko 50 godina, što znači da su mlađi nego u prvom naletu. Najmlađi pacijent ima 23, a najstariji 86 godina - navela je dr Zdravković.

  
Ona je navela da među pacijentima koji su primljeni u ovu kovid bolnicu osim iz Beograda,  ima i onih najtežih iz Novog Pazara, Užica... 

Istakla je da pacijenti ne dolaze u ovu bolnicu na pregled, već ako imaju simptome treba da odu u dom zdravlja ili na infektivnu kliniku, koja radi trijažu.

Imamo slobodno dve trećine kapaciieta, dok je jedna popunjena - navela je ona.

O zaraženima korona virusom u ovoj zdravstvenoj ustanovi brine 189 lekara i 500 medicinskih sestara i tehničara.

Pre odlaska u bolnicu prvo na trijažu u kovid ambulantu

Produženo je radno vreme kovid ambulanti u svim domovima zdravlja i ambulante će radnim danima raditi od 7 do 20 sati, a vikendom od 8 do 18 časova.

 
Iz Ministarstva zdravlja apeluju na građane koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od Covid-19, kao što su povišena temperatura, kašalj, bol u grlu, da se prvo jave u posebnu kovid ambulanta matičnog doma zdravlja, kako se ne bi stvarale gužve u Klinici za infektivne bolesti i KBC Bežanijska kosa.

“U tim ambulantama će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, uraden brzi test”, navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

 Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građani treba da se jave u trijažnu službu Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS ili KBC Bežanijska kosa, gde će lekari navedenih zdravstvenih ustanova odrediti dalji način lečenja.

“Napominjemo da nije potrebno pozivati telefonskim putem domove zdravlja, već se odmah javiti lekarima u navedenim posebnim ambulantama i obaviti pregled”, navode iz Ministarstva zdravlja.

Prethodnih dana zabeležen je povećan broj građana koji su direktno dolazili u prijemnu ambulantu Klinike za infektivne i tropske bolesti, i to bez ikakvih simptoma ili sa simptomima drugih oboljenja, koja se lako i efikasno dijagnostikuju i leče u domovima zdravlja.

“Važno je da svi kovid suspektni građani, u cilju brze i efikasne trijaže, poštuju ovu proceduru i prvi pregled obave su svom domu zdravlja, u kovid ambulanti”, poručuju iz resornog ministarstva.

(Izvor Srbijadanas, Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR