Glas Javnosti

Teslino "čedo" košta skoro POLA MILIONA EVRA u Nemačkoj

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Vesti o "svemirskom" pikapu Ilona Maska, koje su stizale poslednjih nedelja i meseci, odnosile su se na Severnu Ameriku, odnosno na SAD, Kanadu i Meksiko, pošto je kompanija Tesla još ranije saopštila da Cybertruck ne planira da prodaje na drugim tržištima u svetu.

To, međutim, ne znači da se po neki primerak neće pojaviti u Evropi, odnosno da oni koji žele i mogu da priušte, neće moći da ga kupe. A da će biti jeftin – neće.

Tako bi jedan Tesla Cybertruck uskoro trebalo da, u promotivne svrhe, bude izložen u Teslinom dostavnom centru u blizini Štutgarta. Izlaganje pikapa praktično u dvorištu Mercedes-Benz-a i Porsche-a, svakako nije samo marketing, već ima za cilj da, pomalo u Maskovom maniru, pokaže moć njegove kompanije u svetu elektičnih automobila.

Ovde, međutim, nije reč o tom Cybertruck-u, već o modelu sa pogonom na sva četiri točka koje se ovih dana našao na listingu prodajnog internet oglasnika Kleinanzeigen i to po nevrovatnoj ceni od čak – 485.000 evra.

Ovako nečuveno visoku cenu prodavac opravdava troškovima pojedinačne homologacije potrebne da bi se Tesla Cybertruck učinio legalnim za vožnju u Nemačkoj i Evropskoj uniji.

Najvažnija izmena bila je zamena priključka za punjenje baterija, kako bi on bio kompatibilan sa CCS2 priključkom kakav koriste evropski proizvođači i javni punjači.

Električnom pikapu su modifikacije bile potrebne da bi se omogućila registracija u Nemačkoj, što mu je drastično podiglo cenu, prenosi Autoevolution.

Inače, kompanija Tesla je uvela politiku koja kupcima Cybertruck zabranjuje prodaju vozila tokom prve godine vlasništva. Odnosno, obavezuje ih da Tesli uplate 50.000 dolara od prodaje, pa je verovatno i taj iznos uključen u cenu oglašenog vozila.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR