Glas Javnosti

TESLA MORA DA AŽURIRA SOFTVER U 8.700 VOZILA: Ugrožena bezbednost vozača

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Kineski tržišni regulator saopštio je da Tesla Inc mora da popraviti softver u 8.700 vozila kako bi se smanjila mogućnost nesreća! Modeli S i X opisani su kao "opoziv proizvoda" prema kineskim propisima, saopštio je regulator.

Prema kineskoj državnoj administraciji za regulaciju tržišta, Tesla će ažurirati softver na ukupno 1.071 uvezenih modela S i X vozila i 7.629 domaće proizvedenih sedana Model 3. Nije odmah bilo jasno da li bi vozači možda trebalo, ili bi imali pravo, da vrate vozila Tesli za povraćaj novca.


- EV gigant Tesla Inc izdaće ažuriranje softvera za 8.700 vozila u Kini koja mogu imati problema sa prikazivanjem slika za vožnju unazad, što predstavlja opasnost po bezbednost, ističe regulator.

Ova vozila mogu imati nestabilnu komunikaciju sa integrisanim kolom zadnje kamere zbog problema sa softverom, što dovodi do nemogućnosti prikazivanja slika unatrag. Vozačevo vidno polje bi zbog toga bilo pogođeno pri kretanju unazad, povećavajući rizik od sudara vozila i predstavljajući opasnost po bezbednost.


Kompanija će rešiti problem putem Wifi ažuriranja, tako da vozači neće morati da posećuju prodavnicu. Međutim, za vozila do kojih nije moguće doći putem OTA ažuriranja, Tesla će ih kontaktirati preko njihovih servisnih centara i softvera za nadogradnju.

Državni regulator je dalje savetovao vozače da ažuriraju softver što je pre moguće kako bi ublažili rizične okolnosti.


Krajem prošlog meseca, Tesla je povukao skoro 200.000 svojih vozila u SAD navodeći isti problem i ponudio rešenje putem OTA ažuriranja. Opoziv u zapadnoj zemlji obuhvatio je modele S, X i I vozila.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR