Glas Javnosti

TREBA LJUBITI ZEMLJU DECE SVOJE: Danas se slavi međunarodni dan deteta!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dete treba da posmatraš, ali mu nemoj na put stati, što ga pre čovekam smatraš, pre će čovek i postati...Tako je veiki, dečiji, srpski pesnik u jednoj rečenici objasnio kako bi trebalo da se odnosima prema deci. U svetu se danas obeležava Međunarodni dan deteta, 20. novembar.

Oko 155 miliona  dece mlađe od pet godina je gladno na planeti  i boluje od rahitisa i drugih bolesti uzrokovanih glađu. Prema dostupnim podacima UNICEF-a u svetu dnevno od gladi umre 20.000 ljudi, a oko četvrtinu čine deca.
Parola Unicefa je da bi ovo trebalo da bude dan koji nas podseća da se borimo za bolju budućnost svakog deteta. 

Srbija baš i ne može da se pohvali činjenicom da preteranp brine o najmlađima, uzimajući u obzir da se deca koja boluju od teških bolesti leče sms porukama, da su ulice pune dece svratišta, a i da mnoga deca, zbog komplikovane procedure za usvajanje dugo čekaju da im neko pokloni ljubav i pažnju koja im nedostaju. Ni briga o porodici nije prioritet, jer je sve više siromašnih srpskih porodica s decom koje jedva sastavljaju kraj s krajem.

Svartišta za decu su sve punija, pa se tako u jednom beogradskom prihvatilištu za mališane od pet do 15 godina javi dnevno  i po112 dece. Kako kažu zaposleni u toj ustanovi taj broj se skoro duplirao u odnosu na prethodne godine. 

Veiki problem u Srbiji su i bolesna deca. Na Međunarodni dan mališana nemoguće je a da se ne setimo sve one dece koju građani leče sms porukama kao što su Minja, Anika, Oliver i mnogi drugi mališani.

Koliko danas zaista brinamo o deci i njihovom vaspitanju za "Glas javnosti" govori psiholog Ljubica Bogetić. 

- Vreme je da na današnji dan podsetomo roditelje,ali i društvo da je naša najveća obaveza zapravo briga o deci, o našem potomstvu. U ovom momentu možda je trenutak da više bacimo akcenat na emocije dece i da kao roditelji i odrasli obratimo više pažnje na to kako se deca osećaju, da razumevamo njihove emocije. Da neđemo meru između onog strogog modela kakav smo nasledili i onog modela bez granica u kome je sve dozvoljeno. Da učimo decu da je ljudski grešiti i da niko nije nepogrešiv. I da kao društvo brinemo o svakom detetu i njegovim potrebama - kaže Bogetić. 

Kada je čuveni srpski pisac i demokrata Borislav Pekić pisao o tome šra nije dobra država između ostalog naveo je i da  je rđava država i ona "u kojoj građanin odgovaran  za svoje pretke,a ne odgovara za svoje potomke". 
- Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo- govorio je svojevremeno jedan od najznačajnih srpskih književnika  20. veka,  Borsialv Pekić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR