Glas Javnosti

Transfuzija matičnim ćelijama: Kako da postanete davalac

Društvo
Autor: Glas javnosti/rts

Transplantacija matičnih ćelija hematopoeze za mnoge je jedina šansa za izlečenje.

Da biste bili davalac potrebno je da imate između 18 i 45 godina, da ste zdravi i izdvojite pet minuta da popunite upitnik. Time ćete napraviti prvi korak ka tome da nekome spasite život, a da pritom ni najmanje ne narušite svoje zdravlje.


Kod bolesti koje ugrožavaju život pacijenata, kao što su leukemija, aplastična anemija, imuna deficijencija, urođeni poremećaji metabolizma i druge, često je jedini put ka izlečenju transplantacija matičnih ćelija hematopoeze. 

Nažalost, samo 30 odsto bolesnika ima podudarnog davaoca u okviru svoje porodice, pa su nesrodni davaoci neprocenjivi.

Naš Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije broji nešto više od 11.000 davalaca, međutim potrebno je da taj broj bude mnogo veći, jer nekim pacijentima je to jedina šansa za život. Samim tim, što je brojnija baza davalaca - to su veće šanse da oboleli nađu priliku za izlečenje.

S tim u vezi, Registar Srbije pokrenuo je veliku nacionalnu kampanju pod nazivom "Osloni se na mene", kako bi podigli svest o ovoj temi, ali i da bi se povećao broj upisanih davalaca.

dr Glorija Blagojević, šef odseka za vođenje registra davaoca matičnih ćelija iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, kaže da je ovaj vid transplantacije za mnoge hematološke bolesnike jedina šansa da prežive. 


"Želimo da gradimo krug poverenja između naših davalaca i bolesnika i da bolesnici znaju da mogu da se oslone i na nekog nepoznatog i da on učini nešto mnogo za njih", navela je dr Blagojević.

Ističe da je Registar davalaca formiran 2005, a 2012. je postao deo svetskog registra, što znači da pacijenti koji se leče u našim ustanovama mogu dobiti matične ćelije iz inostranstva. Svetski registar broji 40 miliona davalaca.

Procedura prijavljivanja je jednostavna - potrebno je da imate između 18 i 45 godina, da ste zdravi, da popunite upitnik koji se sastoji iz medicinskih pitanja i prijemni list, kao i da date uzorak krvi kao kada radite za krvnu sliku.

Šansu da postanu davaoci Subotičani imaju predstojećeg vikenda, uoči polumaratona. Učesnici će moći da se učlane u registar, što neće smanjiti njihovu sposobnost da učestvuju na ovom takmičenju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR