Glas Javnosti

TRAGEDIJA! RUDARI JEDAN ZA DRUGIM PROPADALI KROZ UGALJ: Završen preliminarni izveštaj o nesreći u rudniku kod Zaječara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Do nesreće u rudniku "Lubnica" kod Zaječara došlo je tokom radova na čišćenju zalepljenog uglja na obodima bunkera, na čemu su bila angažovana tri rudara, navodi se u preliminarnom izveštaju.

Rudari su, kako je utvrđeno, tokom otkopavanja oboda jedan za drugim naprasno propali kroz ugalj.

Republička rudarska inspekcija izvršila je vanredni inspekcijski nadzor u JP PEU Resavica, Rudnik Lubnica pogon separacija u mestu Grljan, gde je juče došlo do nesreće u kojoj su dva radnika poginula, a jedan povređen.

Preliminarnim izveštajem konstatovano je da je u jutarnjim časovima vršeno čišćenje bunkera gotovih proizvoda sitnog uglja od zalepljenog uglja na obodima bunkera.

Radove na čišćenju su vršila tri zasposlena rudnika Lubnica, piše RTS.

Rudari propali kroz ugalj u bunkeru

Tokom izvođenja radova u bunkeru dozirano je ispuštanje uglja, a procedura nalaže da radnici postepeno silaze niz bunker i otkopavaju obode bunkera od zalepljenog uglja.Kako je utvrđeno, tokom otkopavanja oboda, rudari su, jedan za drugim, naprasno propali kroz ugalj u bunkeru.

Ostali radnici separacije su, potom, započeli sa ispuštanjem uglja iz bunkera i demontiranjem izlaznih vrata, kako bi što pre oslobodili rudare koji su bili u bunkeru. Uspeli su da ih izvuku iz bunkera nakon 15 do 20 minuta.

Dva zaposlena su smrtno stradala, dok je treći zaposleni sa lakšim povredama izvučen iz bunkera, navodi se u preliminarnom izveštaju.

Istraga se nastavlja.

Glas javnosti/R05S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR