Glas Javnosti

Традиционални Београдски маратон отказан је због пандемије корона вируса.

Društvo
Autor: Danas.rs

Отказан Београдски маратон, Град Београд донео низ превентивних мера

Како је данас саопштено из Градске управе, заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да 33. Београдски маратон неће бити одржан у априлу због проглашене пандемије корона вируса.

Маратон је требало да буде одржан 26. априла.

Весић: Град Београд донео низ превентивних мера и упутстава за поступање у јавном превозу

Заменик градоначелника Горан Весић саопштио је данас да је Град Београд, посредством Секретаријата за јавни превоз, донео низ превентивних мера и упутстава за поступање у јавном превозу у случају ширења вируса „ковид-19”, а које су усаглашене са Градским заводом за јавно здравље.

Како је подсетио, јавни превоз је услуга од општег интереса која омогућава мобилност, а у време епидемија и пандемија од нарочите је важности јер омогућава, између осталог, приступ здравственим установама.

– Донели смо низ мера и препорука за организаторе, оператере, возаче и контролоре, али и за кориснике јавног превоза. Кључни циљ за превознике који обављају јавни превоз путника јесте обезбеђивање континуитета у раду, управо због потребе грађана да користе јавни превоз. Стога би јавни превозници требало да предузму све мере и заштите особље како би се изостанци са рада минимизирали. Најважнија препорука јесте да се у сваком тренутку прате упутства надлежних органа и да се мере пооштравају у складу са нивоом ризика. Када је реч о путницима који користе јавни превоз, најважније је да, ако су допутовали из земље или региона са високим или умереним ризиком од корона вируса, пажљиво прате своје здравље. Ако посумњају на симптоме који укључују температуру и кашаљ, морају се одмах изоловати и потражити лекарску помоћ – прецизирао је Весић, наводећи још једном бројеве телефона за то 064/8945235 или 011/2684566.

Он је подвукао да се превентивне мере примењују на све видове јавног превоза без обзира на ниво претње, а да је у планирање потребно укључити све превознике и оператере који учествују у јавном превозу путника, с обзиром да најбоље познају пословне процесе и ресурсе којима располажу. Такође, у процес планирања и спровођења мера заштите запослених и корисника превоза потребно је укључити и синдикате, зато што њихово учешће може помоћи да се оствари разумевање и подршка за мање популарне мере, навео је Весић.

Кључно је имати идентификоване битне функције унутар организације и обезбедити им одвојене просторије ако се процени потребно, што је главна препорука за оператере. Такође, потребно је идентификовати радна места према степену ризика од угрожености и идентификовати запослене који би могли бити у резерви за критичне позиције. Заменик градоначелника навео је да је неопходно проверити и залихе неопходне за несметано обављање јавног превоза путника. Једна од мера јесте и свакодневно информисање и комуникација са запосленима ради охрабрења и сузбијања панике, јер ће ширење вируса бити кључна тема у медијима, као и редовно праћење објаве надлежних органа у циљу информисаности о најновијим саветима, мерама и препорукама.

– Секретаријат за јавни превоз је у циљу превентивне заштите како возног особља тако и корисника услуге превоза у Београду обавестио све оператере да је потребно да подигну ниво одржавања хигијене у возилима јавног превоза. То пре свега подразумева свакодневну појачану дезинфекцију унутрашњости возила: возачку кабину, рукодржаче, валидаторе, седишта, а ако буде дата препорука надлежних служби, потребно је набавити и заштитне маске за возно и контролно особље – казао је Весић.

За ове потребе Секретаријат за јавни превоз је препоручио умерену набавку средстава за дезинфекцију (средстава на бази алкохола у складу са препорукама), као и заштитних маски, како се не би стварале непотребне залихе. Поред овога, Секретаријат за јавни превоз упутио је препоруку свим превозницима да приликом куповине нових возила, која ће бити ангажована у јавном линијском превозу путника, она буду са затвореним возачким кабинама које физички раздвајају возачки од путничког простора, а у циљу здравствене и опште безбедности возача.

– Град Београд и Секретаријат за јавни превоз ће свакодневно пратити развој ситуације и предузимати мере из својих надлежности – најавио је Весић.

Као меру, запослене треба подсетити на основна правила личне хигијене, која укључују редовно прање руку, покривање уста папирном марамицом када кашљу или кијају и одмах баце запрљану марамицу у канту за смеће, уколико немају папирну марамицу потребно је да кијају и кашљу у лакат. Редовно треба да се прати телесна температура и обавезно треба обавестити надређене у случају када примете симптоме који указују на постојање вируса, додао је Весић.

– Оператери морају да воде рачуна и о томе да возном и саобраћајном особљу обезбеде средства за суво прање руку и да определе лица која ће се старати и бити одговорна о примени препоручених мера. Процес чишћења мора бити прилагођен ситуацији, а пажњу треба усмерити на дезинфекцију заједничких површина и места која се додирују, као и на одлагање отпада – прецизирао је Весић.

Пре почетка рада потребно је извршити дезинфенцију радног простора и чешће у току радног времена, а важно је и одржавати растојање и избегавати директан контакт са странкама. На радним местима где није могуће чишћење између смена, запослени морају бити опремљени потребним средствима и бити одговорни за уклањање отпада и дезинфекцију површина пре почетка рада као део рутине. На сваком терминусу потребно је извршити проветравање возила, наведено је у препорукама.

Заменик градоначелника је на крају подсетио да је Светска здравствена организација нови вирус окарактерисала као респираторни вирус који се шири превасходно контактом са зараженом особом преко респираторних капи које настају кашљањем или кијањем, а које се могу удахнути или контаминирати руке и површине. Још увек није познато колико вирус може да преживи на површинама, али прелиминарни подаци указују на то да може да опстане неколико сати или више. Због тога се системи јавног превоза морају сматрати окружењем високог ризика и зато је неопходно придржавати се свих донетих мера и упутстава, закључио је Весић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR