Glas Javnosti

Torba može da se doplati samo ako ima mesta u prtljažniku: Evo koja su nova pravila za autobuse

Društvo
Autor: Glas javnosti

"Jedno sedište u autobusu omogućava kofer veličine do 23kg, i smatramo da je to dovoljno za 10 dana boravka na letovanju", kaže direktor YUTA Aleksandar Seničić, govoreći o novoj preporuci turističkim agencijama i prevoznicima do omiljenih letovališta.

Oni koji lete avionom dobro znaju – na put se ne kreće bez prethodne provere težine prtljaga. A da li ste znali da biste, počev od ovog juna, i u slučaju da na odmor idete autobusom, trebalo da utvrdite koliko je tačno kilograma stalo u vaš kofer? Koje je ograničenje i šta ako imate potrebu za dodatnim prtljagom?

Seničić kaže i da postoji opcija da se za dodatni prtljag doplati, ali je problem ako nema dovoljno mesta u smeštajnim odeljcima autobusa.

„Onda nećete moći ni da doplatite. Mi očekujemo da će ovu preporuku najveći broj agencija poštovati. Zbog toga putnici pre puta treba da se raspitaju da li da donose dodatni prtljag i po kojoj ceni će to doplatiti“, kaže Seničić.

Prema njegovim rečima, „zbog bezbednosti putnika“ bili su prinuđeni da ovaku meru uvedu.


„Tolerisali smo da se deo prtljaga unosi u kabinski pristor, gde borave putnici, to više neće biti moguće, jer je nebezbedno za putnike. Kazne su 300.000 do tri miliona dinara za vozače, ne želimo da ih stavljamo u tu situaciju da budu odgovorni. Dakle, flašica vode, grickalice, sendviči, mala torbica koja može da stane iznad sedišta. Imali smo, recimo, situacije da se unose velike količine ulja, što je opasno“, precizirao je Seničić.

Dodaje i da „ne treba nositi dečje krevece, ležaljke…“.

„Suncobrani mogu da uđu u autobus, ali šta ako nema mesta za sve… Nećemo praviti pitanje za dečja kolica, njih ćemo smestiti negde, ali sve ostalo što nije neophodno, zaista ne treba nositi“, kaže.

Seničić se osvrnuo i na običaj nošenja hrane na letovanje.

„Ta hrana nije dozvoljena po carinskim propisima, i putnici mogu da ostanu bez nje na ulasku u Grčku“, naveo je.


Glas javnosti/N01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR