Glas Javnosti

Toplo vreme može da upropasti useve

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prolećne temperature usred zime, kada se očekuje sneg, mraz, i debeo minus mogle bi da imaju veoma negativne posledice za poljoprivredu, smatraju stručnjaci.

 Temperatura u plusu i nedostatak zimskog pokrivača i padavina pogoduje štetočinama i biljnim bolestima, i ako se tako nastavi mogao bi da se izgubi ceo rod za narednu godinu.

Suvo i veoma sunčano vreme sa temperaturama do 18 stepeni, obeležio je kraj decembra. Slični vremenski uslovi sa malo nižom temperaturom nastavili su i u januaru. Da to nikako nije dobro za poljoprivredu i useve znaju stručnjaci ali i poljoprivrednici, koji će ukoliko proleće u sred zime potraje imati dodatne izdatke kako bi spasili jesenju setvu.

Milan Prostran, agroekonomski analitičar kaže da je još uvek rano govoriti da li su i koliku štetu temperature netipične za decembar nanele prolećnoj setvi, ali ukazuje na moguće negativne ishode. 

Januar je mesec mesec mirovanja i tek u februaru će se videti prve procene ove tople zime. Ono što sigurno nije dobro je što toplo vreme za ovo doba godine može da ugrozi useve time što se može javiti veći broj šetočina i biljne bolesti kojima ovi vremenski uslovi odgovaraju. Oni se hrane korenovim sistemom i mogu da umanje rod. Najviše i veoma ozbiljne štete određenim kulturama, a naročito rizičnim usevima, mogu da nanesu glodari – kaže on za Blic prenosi bizportal.rs.

Sagovornik objašnjava da ovde postoji mogućnost da se ide protiv ovih štetočina ali to zahteva dodatne troškove privrednicima, dok kada su niske temperature, taj trošak ne postoji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR