Glas Javnosti

TOPIĆEMO SE I U AVGUSTU: Temperature preko 35 stepeni i sledećeg meseca

Društvo
Autor: Glas javnosti

Biće toplo i u avgustu i poslednjih dana jula i temperatura će biti preko 35 stepeni, što se smatra ekstremno visokim temperaturama, izjavio je meteorolog Nedeljko Todorović za Radio-televiziju Srbije. On je dodao da smo daleko od temperaturnih rekorda koji su zabeleženi 2007. godine.

Todorović je rekao da su izuzetno topli dani bili krajem juna i početkom jula, kada je zabeleženo i preko 37 stepeni, a maksimum toplote je bio u subotu, kada je u Beogradu bilo 39 stepeni, a u nekim mestima i do 40 stepeni, prenosi N1.

- Što nije rekordna temperatura. Oborili smo u subotu datumski rekord za 23. jul. Ako poredimo Beograd, koji ima najduži niz podataka, temperatura do subote, prethodni rekord je bio 37,3“, istakao je Todorović.



On je napomenuo da smo daleko od temperaturnih rekorda koji su zabeleženi 2007. godine.

- To je 24. jul 2007. godine. U Beogradu je bilo 43,6, a za područje Srbije – Smederevska Palanka 44,9. I u drugim mestima je bilo preko 40, mislim da samo u par mesta nije zabeležen rekord“, naveo je Todorović.

Istakao je da u narednom periodu ne može da isključi visoke temperature do kraja leta, pošto su, kako je naveo, vremenske prilike nepredvidive.


- Pregurali smo polovinu leta. Biće toplo i u avgustu i poslednjih dana jula. Biće sigurno temperatura preko 35 stepeni, što se smatra ekstremno visokim temperaturama. U petak je takva jedna prilika, to je 29. jul. Neće biti kao 23. jula, pred promenu vremena sa blagim osveženjem sa pljuskovima i grmljavinom. Tako da bi, na primer, u nedelju, ponedeljak i utorak maksimalna temperatura bila između 27 i 32 stepena, što je oko prosečnih vrednosti unazad decenijama“, rekao je Todorović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR