Glas Javnosti

TOP 20 NAJPOPULARNIJIH MUŠKIH I ŽENSKIH IMENA U BEOGRADU: Sofija ili Dunja, Luka ili Stefan, teško je odlučiti se, koje ime je vaš favorit?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Beograđani svojoj deci vole da daju prava srpska imena, ali se ne libe i da idu u korak s vremenom, pa se često mogu čitu komentari kritike. Ipak, lista najpopularnih imena datih u 2018. godini govori o tome da su moderna i tradicionalna imena gotovo izjednačena.

Ovo su 20 imena koje su ponela deca rođena u beogradskim porodilištima u proteklih nekoliko godina.

Roditelji su se odlučivali da svoju žensku decu najčešće nazovu ovim imenima: Sofija, Dunja, Sara, Teodora, Lena, Ana, Mila, Petra, Tara, Nina, Milica, Maša, Helena, Lenka, Una, Jana, Nikolina, Nađa, Anđela i Anastasija.

Na listi najpopularnijih ženskih imena u prvih 10 ovog puta nije se našlo staro srpsko ime Milica. Još od davne 1990.godine Milica je bilo jedno od omiljenih ženskih imena.

Novo mesto na listi dobila je i Petra, koja je do pre nekoliko godina bilo omiljeno žensko ime u Zagrebu. Nekadašnja hit imena u Beogradu, Maša i Una, sada su se preselila u Hrvatsku.

Kao što se može videti veliki je broj onih imena koje se vezuju za našu tradiciju i koja su prava srpska imena. To su recimo Milica, Ana, Jana. Ipak, ima i onih koji su želeli da njihove ćerke nose popularna imena poput imena Lena, Mila, Tara i tome slično.

Kada su muška imena u pitanju tu se manje odstupa od tradicije

Najpopularnija muška imena u Srbiji u proteklih nekoliko godina su Luka, Stefan, Lazar, Vuk, Filip, Vukašin, Viktor, Andrej, Pavle, Vasilije, Uroš, Bogdan, Aleksa, Petar, Nikola, Mihajlo, Ognjen, Kosta, Dušan i Jovan.

I dok se trend ženskih imena često menjao, muška imena su duže odolevala vremenu.

Ipak, sada se i na tom polju dešavaju promene. Imena Vukašin i Viktor, po prvi put su se našla u prvih top 10 muških imena.

Da li zbog Vukovog predanja ili nečeg drugog top liste su preplavila i imena Vuk ,Vukan i Vukašin. U narednim godinama, kako deca budu stasavala, sve ćemo češće imati priliku da čujemo ova lepa zvučna srpska imena na ulicama glavnog grada.

Beograd je živ grad, on se razvija i raste, ide u korak s vremeno. Ipak, stara srpska imena često ostaju izbor kada je davanje imena najmlađim beograđanima u pitanju. Procenite sami koje je ono koje je vaš favorit.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR