Glas Javnosti

TOP 10 SRPSKIH OBIČAJA ZA VASKRS: Da li ste čuli za "stražnik" ili "komkanje"? A šta je "kovržnjak"?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpski narod za Vaskrs, ali i dane koji slede posle njega, ima svoje običaje. Neki su zaboravljeni, ali u mnogim delovima Srbije neki se i danas primenjuju. U dugoj hrišćanskoj tradiciji ovi običaji, prema narodnom verovanju, donose sreću, zdravlje i blagostanje čitavoj porodici.

Za Vaskrs valja ustati rano ujutru, a ne otići na spavanje pre ponoći. Ukoliko bi se otišlo na spavanje pre ponoći, to bi značilo da će do narednog Vaskrsa osoba da bude pospana i nesklona poslu.

Ujutru se valja umiti vodom u kojoj je potopljen dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje, a i decu valja dotaći crvenim jajetom da budu crvena i zdrava tokom godine.

Takođe, valja se prvo omrsiti vaskršnjim jajetom.

Prvo jaje obojeno u crveno zove se "čuvarkuća", "čuvar", "stražar", "stražnik", i za njega se veruje da ima posebnu moć, moć da čuva ukućane i donosi sreću i blagostanje.


U nekim selima južnog Banata, Bačke i Srema, po ulicama gde je prolazila litija palili su vatre ili sveće u prozorima.

Za Uskrs se mese posebni hlebovi. U istočnoj Srbiji i nekim delovima Vojvodine peku se lepinje s umetnutim celim jajetom, "kovržanjak", koje se međusobno razmenjuju sa prijateljima.

Na dan Uskrsa se kriju jaja i slatkiši po dvorištu i kući, pa deca traže skrivene darove.

Neizostavno je i kucanje ili tucanje jajima. Jaja se najpre tucaju vrh u vrh, a posle šotka u šotku. Onaj ko razbije tuđe jaje uzima ga za sebe. Inače, u Banatu uskršnja jaja nisu davana pastirima da ne bi stoka bolovala u toku godine.


U Šumadiji, bila je tradicija da se pričest obavi u prirodi, tako što će se pojesti pupoljak leske ili glogov list, i otići na ispovedanje.

U istočnoj i južnoj Srbiji ovaj običaj nazivao se "komkanje". Po njemu, pre ručka su se u vino potapale drenove rese, trave zdravca i parčići uskršnjeg kolača, piše 24sedam. Svi ukućani trebalo je da popiju tu "komku" i da potom preskaču sekiru na pragu kuće izgovarajući želje za sreću i napredak.

Tako, na drugi dan Uskrsa, koji se zove Pobusani ponedeljak, ide se na groblje i na svaki grob se ostavlja po jedno crveno jaje (da bi i preminuli preci uživali u vaskrsenju Isusa Hrista). Ovaj dan se zove i Vodeni ponedeljak, jer tada momci i mladi ljudi polivaju vodom devojke i mlade žene. Na ovaj ponedeljak valja ostaviti razbijeno uskršnje jaje u njivi, da njiva bude plodna. A daje se i uskršnje jaje stoci da ga pojede, da bi cele godine bila zdrava.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR