Glas Javnosti

TOMA MONA pokušava da ispegla situaciju?! Deponije neće biti u dolini Jadra, seli se u okolinu Štavice kod Krupnja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kompanija Rio Tinto je tražila pre par meseci da se izmeni prostorni plan i da deponija bude u dolini Jadra, a sada se ta odluka poništava.


Ministar građevinarstva Tomislav Momirović potpisao je Odluku o prestanku važenja Odluke o izradi strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar" na životnu sredinu.

jadar 
Deponija se, kažu u Podrinjskom antikorupcijskom timu, "premešta" u okolinu Štavice kod Krupnja.

Miroslav Mijatović, iz Udruženja PAKT (Podrinjski antikorupcijski tim) je pojasnio da se deponija iz doline Jadra premešta u okolinu Štavice, mesta koja se nalazi na teritoriji SO Krupanj.

On kaže da je kompanija Rio Tinto tražila pre dva, tri meseca da se izmeni prostorni plan i da deponija bude u dolini Jadra, da je to je usvojeno, a da se sada ta odluka poništava.
- Da upozorimo javnost i da možda ukažemo predsedniku na stvar koju nije znao. Radi se o dve tehnologije odlaganja otpada. Kompanija Rio Tinto je predvidela da se u dolini Jadra odlaže jalovina u nekim ‘pogačama’ koje bi imale od pet do 10 odsto vlažnosti, a potpuno je druga tehnologija kada je u pitanju odlaganje otpada u Štavicama, između dve planine. Taj projekat je zamišljao da se prave pregradne brane, i da se tečna jalovina odlaže između dve planine, što bi non stop pretilo slivu Jadra, kao i Savi i Drini“, navodi Mijatović i ocenjuje da ovom odlukom ništa nije dobijeno, rekao je Mijatović za N1.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR