Glas Javnosti

Rio Tinto može da otruje i Beograd: Arsen može da ugrozi vodosnabdevanje prestonice

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci tvrde da ukoliko kompanija Rio Tinto bude iskopavala u dolini Jadra, kod Loznice da će izazvati zagađenje koje se neće zadržati samo na toj teritoriji

Tako tvrde hemičarka Dragana Đorđević i geolog Branislav Božović.

"Jalovišta će se spirati kišama, vodotokovima će stići i do Beograda. Sumporna kiselina i arsen mogu da ugroze vodosnabdevanje prestonice, a sve to zarad niske rudne rente", tvrdi Dragana Đorđević iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Ona upozorava da sve rude koje se vade u sebi imaju korisne, ali i jako štetne elemente kao što su arsen, živa ili olovo.

„U rudi jadarit, zajedno sa litijumom, ima arsena u povišenim koncentracijama. Jadarit će kada bude izvađen na površinu biti tretiran hemikalijama, a nakon toga doći će do razlaganja strukture jadarita iz kojeg treba da se izvuče litijum, ali doći će do oslobađanja svih toksina koji se nalaze u rudi. Toksini će završavati na jalovištu. Padaće kiše i to će sve da se spira sa jalovišta u vodotokove i na plodnu zemlju“, napominje Đorđević.

„To ide u Drinu, iz Drine u Savu, iz Save do Beograda. Nije to daleko. A mi u Beogradu već imamo napregnuto vodosnabdevanje“, opisuje nam lanac zgađenja. Sličan scenario vidi i geolog Branislav Božović.

„Napadaju se poljoprivredna imanja, ljudi koji tamo žive, plus se ugrožava čitav taj kraj. Loznica koja se tek spasila zagađenja od celuloze. U ovom slučaju, sva izlivanja silaze od Jadra u Drinu iz Drine u Savu iz Save u vodoizvorište Mačva, to je izvorište za ceo taj deo Srbije, uključujući i Šabac i Beograd i Valjevo. Zagađenje na kraju stiže u Beograd i zagađuje i naša izvorišta“, objašnjava sagovornik za portal Nova.rs

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR