Glas Javnosti

TLO KONSTANTNO PODRHTAVA: Noćas slabiji zemljotres kod Kragujevca

Društvo
Autor: Glas javnosti

U noći sa subote na nedelju je bio poslednji zabeleženi potres u našoj zemlji.

Aparati Seizmološkog zavoda Srbije registrovali su u periodu od 21. pa zaključno sa današnjim danom, 26. junom, tri slaba zemljotresa na području naše zemlje.

Najnoviji registrovan je noćas, u gluvo doba noći, oko 3.37 časa ujutru, na području Kragujevca, objavio je Republički seizmološki zavod Srbije.Prethodna dva registrovana su u Ivanjici, 23. juna u prepodnevnim satima - 09.57 časova i u Prokuplju 21. juna, u rano jutro, tačno u 5.33 sati.

Ovi zemljotresi slabije jačine trenutno ne znače veliku opasnost ni za čitavu Srbiju, ali se period u kojem možemo očekivati veći i jači potres, sada smanjio sa deset na osam godina, rekli su prethodno stručnjaci, kao i da možemo da očekujemo veliki zemljotres na Balkanu.

Takođe, zemljotres jačine 5.5 stepeni Rihtera zabeležen je kod obale Perua, saopštio je jutros Evropski mediteranski seizmološki centar EMSC. Epicentar potresa nalazio se 263 kilometra jugozapadno od Arekipe, grada sa 840.000 stanovnika, na dubini od dva kilometra, prenosi agencija Tass.

U vodiču Sektora za vanredne situacije MUP Srbije pre svega objašnjeno je da nasuprot rasprostranjenom uverenju da su zemljotresi retka pojava, oni se zapravo dešavaju se vrlo često."Ostanite mirni i prisebni i ne dozvolite da vas obuzme panika. Budite svesni da su neki zemljotresi samo početni potresi i da ubrzo može uslediti sledeći, jači potres", navedno je iz Sektora.

Prema njihovim uputstvima, ovo su saveti za prvo postupanje u slučaju zemljotresa: Ne paničite! Ne pokušavajte da bežite. Spustite se na pod. Sklupčajte i zaštitite glavu, piše Kurir.

Nađite zaklon na bezbednim mestima u kući kao što su: dovratnici, noseći zidovi, mesto ispod stola, čvrstog nameštaja i ostanite tamo dok traje potres, ili pokrijte svoje lice i glavu rukama i sklonite se u ugao unutrašnjih zidova postorije. Udaljite se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata, i bilo čega što može da padne, poput lustera ili polica. Ukoliko ste u krevetu, spustite se pored kreveta i zaštitite glavu.


Ukoliko se nalazite napolju, sklonite se od ulične rasvete, električnih kablova i zgrada, najveća opasnost je u blizini građevina, na izlazima i uz spoljne zidove. Detaljna uputstva i upozorenja takođe su navedena u vodiču.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP