Glas Javnosti

TEST ZA MALU MATURU BIĆE LAKŠI OD PROBNOG: Deca i roditelji mogu da odahnu, svi osmaci će biti UPISANI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Testovi za malu maturu su krenuli jutros ka Leskovcu i Vranju u pratnji policije. Kako navodi ministar prosvete Branko Ružić, roditelji i učenici treba da budu opušteni, jer su testovi lakši od probnog koji je održan u aprilu, s obzirom na aktuelno stanje uzrokovano pandemijom. Dodao je i da će svi osmaci biti upisani, ali i da će svaki pokušaj krađe rešenja testa biti najstrože kažnjen.

"Testovi su strukturirani u skladu sa uslovima u kojima se odvijao proces obrazovanja, sa većim brojem takozvanih zatvorenih pitanja sa ponuđenim odgovorima, što olakšava deci. Sigurno je da će završni testovi biti lakši u odnosu na probni održan 9. i 10. aprila, ali je najvažnije da deca budu opuštena i puste znanju na volju. Uveren sam da imaju dovoljno znanja da upišu željene škole", rekao je Ružić gostujući na TV Prva.

Dodao je da će ove godine malu maturu polagati nešto preko 68.000 osmaka i da niko neće ostati neupisan.

"U školama koje imaju do 50 osmaka testovi će se raditi u fiskulturnoj ili svečanoj sali uz prisustvo kontrolora, a u ostalim školama će biti do 12 učenika u učinoci uz dva kontrolora", najavio je ministar prosvete.

Foto: PixabayOn je naveo kako očekuje da će naredna tri dana sve proteći regularno, jer su preduzete bezbednosne mere da rešenja testova ne "procure".

"Imamo i bekap varijantu ukoliko se to desi, ali ja ne želim uopšte da razmišljam o tome. Imamo 18 tačaka koje smo procenili kao moguće izazove. Jedino gde može da se u tih 1.247 škola bude nepravilnosti to je ljudski faktor", rekao je Ružić.

Upozorio je da će svaki pokušaj da se test slika i pošalje nekome biti drakonski kažnjen.

"To smo predupredili tako što će otvaranju testova koji su u zapečaćenim poštanskim kutijama prisustvovati direktori osnovnih škola. Oni će taj proces morati da snime i da pošalju na server kako bi imali dokaz da je sve urađeno kako treba. Svi ostali pisutni neće imati mogućnost da koriste mobilne telefone". rekao je Ružić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR