Glas Javnosti

Termoelektrana Tesla među najvećim zagađivačima na svetu, OTROVNI GASOVI SEDAM PUTA VEĆI OD DOZVOLJENOG PRETE OBRENOVCU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Termo elektrana Nikola Tesla našla se u deset najvećih zagađivača na planeti, zauzevši deseto mesto na listi.

Termoelektrane “Nikola Tesla” našle su se na devetom mestu na listi najvećih zagađivača sumpor-dioksidom na svetu, dok se Srbija sveukupno našla na 18. mestu, pokazuje poslednji izveštaj Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) i organizacije “Grinpis”.

Iz obrenovačke termolelektrane dim kulja 24 časa dnevno.

Sumpor-dioksid (SO2) je bezbojni zagađivač vazduha nevidljiv ljudskim okom, široko rasprostranjen i štetan po ljudsko zdravlje.

- Transparentnost podataka postoji i sve obaveze Ugovora o osnivanju energetske zajednicu čija je Srbija potpisnica su poznate, ali Srbija nije usklađena sa njima - ističe Pantić.

- Samo ovo postrojenje ima četiri do pet puta veću emisiju sumpor-dioksida od dozvoljene, a na ukupnom nacionalnim nivou šest do sedam puta - rekao je Pantić.

Evidentno je da Srbija krši određene standarde i norme iako od 1. januara 2018. godine važe nove obaveze.

- Kada je reč o ovoj elektrani, još 2011. godine je potpisan ugovor da se instalira postrojenje za odsumporavanje, ali on do danas nije instaliran, a plaćeno je i pola miliona evra kazni jer kredit za postrojenje nije iskorišćen za to - naveo je Pantić.

On je dodao da u susedstvu možemo pronaći primere posledica neusklađenosti ovih politika sa evropskim, pošto Bugarska sada isplaćuje kazne zbog prevelikih emisija ugljen-dioksida, ali da bi Srbija, pre svega, trebalo da zbog zdravlja svojih građana vodi računa o smanjenju emisije štetnih gasova.

Iznad Srbije u izveštaju CREA i Grinpisa nije ni jedna zemlja Evropske unije, a među 25 zemalja koje su označene kao najveći emiteri sumpor-dioksida u vazduh, od zemalja članica EU, našla se samo Bugarska.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR