Glas Javnosti

Tate Novosađani spasavaju ugrožene poljoprivrednike: Donirali džakove krompira narodnim kuhinjama (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Trinaest tona krompira iz Ivanjice prodato je Novosađanima u subotu na Bulevaru Slobodana Jovanovića, u okviru akcije koju je organizovala Humanitarna fondacija "Tate Novosađani".

Cilj je bio da se pomogne poljoprivrednicima malog naselja u Moravičkom okrugu, koje su egzistencijalno ugrozili uvoznici. Više džakova donirano je i narodnim kuhinjama, a nova prodaja je najavljena za sledeći vikend.

Prema rečima Đure Ćurčića iz fondacije sve je počelo jednom objavom na njihovoj Fejsbuk stranici.

- Neko od članova je napisao da poljoprivrednici u Ivanjici uništavaju rod krompira jer nemaju kome da ga prodaju. Naime, uvozni  je mnogo jeftiniji i trgovinski lanci i veleprodaje ne kupuju od domaćih uzgajivača koji ga nude takođe po smešnoj ceni. To je izazvalo lavinu komentara i odlučili smo da nešto preduzmemo jer svima nama je kod kuće krompir potreban. Napravili smo spisak zainteresovanih i kontakrirali smo proizvođače. Krompir se danas ovde prodaje za osamnaest dinara po kilogramu – objasnio je Ćurčić.

Poljoprivrednik iz malog naselja u Zapadnoj Srbiji, Ivan Pantelić, nije mogao da sakrije oduševljenje zbog toga šta ga je snašlo.

- Prvo smo se iznenadili kada su nas zvali. Trebalo je doći na blef sa trinaest tona krompira u Novi Sad, ali svaka im čast. Došlo je preko pedeset ljudi po džakove. U Ivanjici je situacija katastrofa jer krompir neće niko iako mu je cena deset dinara po kilogramu. Preplavio nas je uvoz i to je problem. Imam ženu i troje dece i od ovoga živimo. Ova akcija nam je puno pomogla. Sve pohvale za Novosađane - rekao je Pantelić.

"Tate Novosađani" su džakove sa krompirima kupili i za Fejsbuk grupu "Obrok za porodicu", ali i za nekoliko narodnih kuhinja. Novac koji im pretekne iz humanitarne akcije uplatiće za malu Milicu Tupanjac kojoj je dijagnostifikovana cerebralna paraliza – kvadripareza.

Sledeću akciju, ako bude dovoljno zainteresovanih, najavili su za sledeći vikend.

(Glas javnosti/mojnovisad.com/)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR