Glas Javnosti

Tate, bake, tetke… ponovo mogu da prisustvuju porođajima u Višegradskoj

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS u Višegradskoj dr Aleksandar Stefanović rekao je da su posle tri i po godine ponovo dozvoljene posete pacijentkinjama na toj klinici, ali i da je vraćeno prisustvo na porođaju ne samo muža već i bliske osobe – sestre, majke.

Posle pauze zbog epidemije koronavirusa, prvo je Porodilište u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara otvorilo vrata za buduće očeve, koji mogu da prisustvuju porođaju.

Odnedavno to je moguće i u Klinici „Narodni front“, a tu mogućnost od jeseni najavljuje i Kliničko-bolnički centar Zemun.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS u Višegradskoj dr Aleksandar Stefanović navodi da su vratili prisustvo na porođaju ne samo muža, nego i bliskih osoba.

„Nekad su to sestra, majka itd. Tako da imamo poseban boks u porodilištu za to. Dakle, vratili smo to i to postoji, naravno uz određenu proceduru koja je i ranije postojala“, rekao je Stefanović.


Uslov za prisustvo porođaju je da osoba koju majka izabere donese uredan nalaz koprokulture i briseve grla i nosa.

Na pitanje da li osoba koja je prisutna na porođaju, mora da uradi i PCR ili antigenski test na koronavirus, direktor „Višegradske“ odgovara negativno.

„Mi smo se odlučili da ako ni ostali pacijenti to ne rade, dakle ne radimo ukoliko nema nekih simptoma. Naravno, ako ima onda je to već neka druga stvar. Onda nema dozvolu da dođe“, rekao je on.

Posle tri i po godine u porodilište su vraćene i posete pacijentkinjama i porodiljama.

„Pre desetak dana dobili smo uputstvo iz Ministarstva zdravlja i od Radne grupe koja sada vodi računa o kovidu ili već onome što je ostalo od kovida, da posete mogu da se obavljaju posle zaista dugo, dugo vremena. Ja mislim, više od tri i po godine nije bilo poseta. Mi smo u kliničkom centru i na našoj klinici u Višegradskoj zaista odmah reagovali i odmah uveli posete. Prema preporuci, to su posete jednom do dva puta nedeljno. Odlučili smo se za dva puta, sredom i nedeljom, jedan neradni, jedan radni dan, u trajanju od pola sata“, kaže Stefanović.

Ukazuje da je preporuka da kod svakog pacijenta može ući po jedan posetilac koji mora da nosi zaštitnu masku.


Glas javnosti/R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR