Glas Javnosti

TAMNA STRANA LITIJUMA! Srbija CRNA TAČKA na ekološkoj mapi Evrope: Oni koji su na vlasti ponašaju se kao lobisti Rio Tinta!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbija je crna tačka na mapi Evrope, pa i sveta, po zagađenju, postala je rudarska kolonija podeljena između velikih sila.

Upravo zbog toga, mora se pojačati borba za zdravu životnu sredinu i protiv onih koji je ugrožavaju, poručeno je sa tribine „Tamna strana litijuma“ održane u okviru ciklusa „Nije filozofski ćutati“ Filozofskog fakulteta u Beogradu. 
– Oni koji su na vlasti ponašaju se kao lobisti Rio Tinta. Ne zanimaju ih posledice mogućeg rudnika litijuma u dolini Jadra, ni meštani koji se bore za svoju zemlju, niti ustavna prava građana na zdravu životnu sredinu, rečeno je na tribini. Kao jedan od primera navedeno je to što je Javno preduzeće „Putevi Srbije“ dalo punomoćje kompaniji Rio Sava da u ime tog preduzeća pribavlja tehničku dokumentaciju u vezi sa državnim putem Loznica-Valjevo. 

Foto: Glas javnosti
Ne postoji rudnik litijuma u svetu koji nije uništio vodotokove, a obrada te rude je izuzetno invazivan i opasan tehnološki proces koji koristi veoma otrovne supstance, upozoreno je na skupu. 
– Nezavisna analiza vode iz crvene bare koja se pojavila u dolini Jadra pokazala je prisustvo arsena i toksičnih bakterija, ali je institut „Jaroslav Černi“ saopštio da je sa vodom sve u redu, pa se postavlja pitanje da li se krenulo u privatizaciju instituta kako bi se i u budućnosti ovakve pojave prikrivale, čulo se na tribini na kojoj su govorili dr Dragana Đorđević, dr Biljana Stojković, dr Ratko Ristić, dr Dušan Stanojević, glumica Svetlana Bojković, Aleksandar Jovanović Ćuta i drugi.
Posebno je kritikovan, kao bizaran i sraman, promotivni spot Rio Tinta koji se emituje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. U vezi s tim, najavljen je protest ispred RTS-a koji će se održati u subotu, 6. novembra, u 14 sati.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR