Glas Javnosti

TAJNE KOJE KRIJU VINOGRADI: Vinarije Vojvodine koje su RAJ za sve HEDONISTE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Subotičko-horgoška vinska regija postaje sve popularnija za vinokusce. Deo je prostrane panonske nizije koja se prostire između reka Dunava i Tise, a ovde pokriva pojas severno od Subotice i Palića.

Vina visokog kvaliteta stvorena su iskustvom vinogradara i vinara, uz prirodan odabir sorti grožđa koje su najbolje prilagođene lokalnoj klimi i pretežno peščanom terenu. U našoj regiji postoji značajan broj vinarija, od manjih porodičnih vinarija i prijatnih vinskih podruma do vinarija svetskog nivoa koje su poznate i van granica naše zemlje.

Autohtona vina su sveža, reska, blago kisela, imaju voćne komponente i živahna su. Vina koja najbolje oslikavaju karakter peska su stare sorte vina: belo vino kevedinka i crveno vino kadarka, a ovo su neke od vinarija u kojima se može uživati u svakoj od ovih vrsta:

VINARIJA ZVONKO BOGDAN

Vinarija Zvonko Bogdan se nalazi u tradicionalnom vinskom kraju koji se prostire između jezera Palić i Ludaš. Priča o ovoj vinariji počinje od kvaliteta, pre svega od izbora najboljih lokacija za vinograde, najsavremenije vinarske opreme pa do impresivne zgrade vinarije izgrađene u tradicionalnom stilu karakterističnom za arhitekturu Palića. U objektu vinarije, pored proizvodnog dela nalaze se klub sala namenjena turističkim obilascima i degustaciona sala sa pogledom na barik podrum.

U okviru vinarije postoji nekoliko sala i elegantan restoran zatvorenog tipa, koji može da primi 240 gostiju. Vinarija je opremljena modernom tehnologijom za proizvodnju visokokvalitetnih vina isključivo od grožđa iz ovih vinograda. Vina ove vinarije, su u kratkom vremenu osvojila brojne nagrade od Beča, preko Londona, San Franciska do Tokija. Vinarija nosi ime poznatog subotičkog pevača starogradskih pesama, gospodina Zvonka Bogdana. Njegova umetnost I ime su sinonimi za vrhunski doživljaj kao što su I vina Vinarije Zvonko Bogdan.

VINARIJA TONKOVIĆ

Na dinama Bačkih Vinograda, prostire se vinograd Vinarije Tonković. To je tip evropskog porodičnog vinograda i vinskog podruma. Pošto se smatra da je budućnost svetskog vinarstva u autentičnim lokalnim vinima, ovde se gaji isključivo jedna sorta grožđa i to autohtona sorta kadarka. Većina crvenih vina su teška, dok je kadarka laka i pitka i u tome je njena specifičnost. Veruje se da je kadarka u ove krajeve stigla još u XVII veku. Neko vreme je bila rasprostranjena a zatim je zaboravljena. O ovome i o mnogim drugim zanimljivostima domaćini slikovito pričaju svojim posetiocima. Kadarku Vinarije Tonković serviraju u prestižnim restoranima u Bordou – prestonici svih crvenih vina. Ovde, degustacije se organizuju u seoskoj kući koja se nalazi u samom vinogradu. Po dogovoru, mogu se poslužiti i specijaliteti lokalne kuhinje uz koje će kadarka pokazati svoje najbolje osobine.

VINARIJA PETRA

Porodična vinarija Petra se nalazi u neposrednoj blizini obale Palićkog jezera. Brižljivo birano zemljište bogato glinom i ilovačom i povoljni klimatski uslovi idealni su za uzgoj visokokvalitetnih sorti grožđa. Tu se uzgajaju: Traminac, Pinot Grigio i Pinot Noir. Ova vina su punog ukusa, sveža, sa prijatnim kiselinama koje im daju jasan intenzitet voćnih aroma. Osim ukusa kvalitetnih vina, gostima vinarije Petra u sećanju još dugo ostaju špaliri vinograda i nezaboravan pogled na jezero. Degustacije vina se organizuju u samom vinogradu. Takođe, za manje grupe postoji mogućnost organizovanja degustacija u porodičnom vinskom podrumu u Subotici.

 

VINSKI DVOR

Vinski dvor je vinarija, vinski podrum, restoran i smeštajni objekat okružen velikim vinogradom. Vinskim turizmom ovde su počeli da se bave pre više od 15 godina. U tome su bili prvi što ih čini jedinstvenim u Srbiji. U Vinskom dvoru se dugi niz godina uzgaja grožđe. Vino se proizvodilo na tradicionalan način. Početkom XXI veka vinarija je opremljena modernim mašinama što uz kvalitetne sorte grožđa garantuje visok kvalitet vina. Ova vina imaju geografski zaštićeno poreklo i osvajaju značajne nagrade. Gaji se deset sorti grožđa od kojih su čak četiri sorte autohtone. Degustacija vina se, uz svetlost sveća, organizuje u rustičnom zasvođenom vinskom podrumu. Uz sireve, masline i sveže jabuke degustira se devet vrsta vina. Veliki izbor specijaliteta mađarske kuhinje se nalazi u ponudi restorana što dopunjuje doživljaj posetilaca i dugo ostaje u pamćenju.

VINARIJA DIBONIS

Prirodno bogatstvo udruženo sa modernom tehnologijom je ono što odlikuje vinariju DiBonis u proizvodnji desetak vrsta kvalitetnih vina i još više vrsta voćnih rakija. Iako je regija poznata po belim sortama grožđa, ovde su zasađene i crvene koje zbog velikog broja sunčanih dana lepo sazrevaju, naročito širaz. I vina i rakije DiBonis su na brojnim takmičenjima, osvojila značajne nagrade. Degustacija vina se organizuje u objektu kraj vinarije gde se u rustikalnom podrumu nalazi Vinski trezor u kom se čuvaju kvalitetna i vredna vina. Za one koje žele da upare vina sa ribljim specijalitetima.

VINSKI SALAŠ ČUVARDIĆ

Vinski salaš Čuvardić se nalazi u starom porodičnom vinogradu "na salašu". Osim pudarske kuće, tu se nalazi stari vinski podrum iz 1928. godine kao i novi vinski podrum. Sadašnji vlasnici su treća generacija vinara što svedoči o znanju i ljubavi kojima se ovde pravi vino. Ovde je reč je o raskošnoj vinskoj karti starih autohtonih i novijih sorti vina. Vina Čuvardić su pobrala brojne medalje i nagrade. Degustacije se organizuju u rustičnoj pudarskoj kući ili u bašti. Za najavljene grupe se organizuje degustacija vina i pripremaju se specijaliteti stare domaće kuhinje a po dogovoru goste zabavlja tamburaški orkestar.

VINARIJA MAJKIN SALAŠ

Vinarija Majkin salaš se nalazi na Paliću u sklopu porodičnog imanja koje je udaljeno 3km od obale jezera. Ona je deo etno parka površine 60ha i u svom sastavu ima restoran, prenoćište, bazen, kolekciju starih mašina, dečije igralište, seosko dvorište, ergelu i ribnjak. Ceo salaš je okružen voćnjacima gde se pretežno gaje jabuke. Vina se prave od sorti Šardone i Merlo a ono što je karakteristično za vinariju Majkin salaš je voćno vino od od jabuka i kupina. Degustacije vina se organizuju u restoranu Majkin salaš gde se nalazi i mali muzej tj. Vinska soba. Pored degustacije gosti mogu da obiđu i savremeni pogon gde se vino proizvodi i odležava. Pored domaćeg vina gosti mogu da degustiraju domaće proizvode sa salaša, domaće sokove i domaće rakije.

VINARIJA RELJIĆ

Vinarija Reljić je osnovana 2015. Godine. Ljubav prema vinu i strastven hobi su, kako to obično biva, prerasli u ozbiljno opredeljenje da se proizvede vino Rebus, zaštitni znak ove vinarije. Vino Rebus je, u istim srazmerama, kupaža sorti grožđa Merlot i Cabernet Sauvignon. Vino je odležalo u barrique buradima 12 meseci i nakon toga je flaširano. Za sada u ponudi Vinarije Reljić možete naći crveno vino i rose.

 

(Glas javnosti/NacionalGeographic.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR