Glas Javnosti

SZO upozorava: Verska okupljanja ili po propisima ili nikako

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Svetska zdravstvena organizacija objavila je uputstva za verske zajednice kako da u vreme koronavirusa, posebno pred praznike, postupaju u skladu sa merama.

Pred hrišćanski Uskrs, jevrejski Pesah i muslimanski Ramadan, SZO poručuje da verske vođe i zajednice treba da razmotrite prilagođavanje praksi bogosluženja kako bi se sprečili fizički kontakti i smanjila mogućnost širenja korna virusa.

Preporučuje se da se zagrljaji, rukavanja i poljupci zamene aktivnostima koje podrazumevaju održavanje ”fizičke distance” kao što su prijateljske reči, osmeh ili kontakt očima.

SZO naglašava da ukoliko verske zajednice organiziju verska okupljanja to bi trebalo da sprovedu u koordinacji sa lokalnim vlastima i u skladu sa eventalno već postojećim vanrednim merama.

”Ako udaljena ili virtualna okupljanja nisu izvodljiva, držite trajanje skupa na minimumu kako biste ograničili kontakt među učesnicima i održavajte najmanje jedan metar udaljenosti između ljudi u svakom trenutku ”, navodi se u uputstvu SZO.

SZO preporučuje i sprečavanje dodirivanja ili ljubljenja pobožnih i drugih predmeta na šta su vrenici navikli tokom bogosluženja i molitve.

”Virus COVID-19 može ostati na takvim površinama satima ili danima”, upozorava SZO.

Dodaje se da verski lideri mogu kreirati nove načine poštovanja svetih objekata i simbola kao što su klanjanje pred statuama ili ikonama umesto dodirivanja.

”Primite blagoslov sa udaljenosti od najmanje jednog metra i izbegavajte deljenje svete pričesti koja uključuje stavljanje hostije na jezik ili ispijanje iz zajedničke čaše”, navodi se u uputsvu SZO.

SZO poziva verske zajednice da razmotre pojedinačna pakovanja ceromeonijalnih namernica, a ne deljenje i istih porcija.

Ukazuje se i na potrebu pražnjenja posuda sa svetom vodom kako vernici ne bi umakali priste u isti sud, ukidanje rituala koji uključuju dodirivanje putem pranja stopala kao i preporuku vernicima da neke od rituala obave kod kuća pre dolaska na služenje.

”Ohrabrite vernike da izbegavaju prisustvovanje bogosluženjima ako imaju bilo kakve simptome COVID-19 ili ako su nedavno putovali u područja sa raširenom infekcijom COVID-19 u zajednici”, piše u uputsvu SZO.

Verskim zajednicma preporučuju se česta dezinfekciona čišćenja bogoslužnih prostora, mesta hodočašća i drugih zgrada i to neposredno pre i nakon okupljanja.

Konačno, naglašava se da su verske zajednice ključna karika u obezbeđivanju bezbednosti kako verujućih građana i tako i šire javnosti.

Upozorava se i da bi ukoliko verski lideri nisu u mogućnosti da ispoštuju propisane bezbednosne mere i pravila trebalo da otkažu sva verska okupljanja.

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR