Glas Javnosti
posta

SVINJSKA KUGA U SRBIJI: Timočka sela proglašena su zaraženim područjem  

Društvo
Autor: Glas javnosti

U negotinskom kraju pojavila se afrička svinjska kuga, u timočkom delu opštine, kod domaćih svinja potvrdili su rezultati analize.

U mestu Aleksandrovac pojavio se ovaj virus, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, zbog čega je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko ovog sela u poluprečniku od tri kilometra.

Uz selo Aleksandrovac i susedna mesta Kovilovo, Rajac i Crnomasnica proglašeni su zaraženim područjem.

Rešenjem Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, područje poluprečnika od najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze u Aleksandrovcu proglašeno je ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja.

-Opština Negotin jedina je u Srbiji gde je registrovana bolest na domaćim svinjama, te se mora shvatiti ozbiljnost situacije. Neophodno je preduzeti sve mere na suzbijanju širenja zaraze i edukaciju stanovništva da sve sumnjive slučajeve oboljenja na svinjama prijave i da leševe ne ukopavaju sami – poručuju iz Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin.

Članovi Štaba su usvojili zaključak kojim se nalaže Odeljenju za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju da obezbedi sredstva iz budžeta za potrebe angažovanja Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“ za uklanjanje, odvoženje i zakopavanje leševa svinja na stočnom groblju u selu Braćevac, ali i za sve ostale mere koje bude naložila Republička veterinarska inspekcija i lokalni krizni štab.

Takođe, doneta je i preporuka da se u sprovođenje naloženih mera aktivno uključe svi predsednici saveta mesnih zajednica na ugroženom području, saveti ovih sela, kao i referenti matičnih područja.

(Glas javnosti/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR