Glas Javnosti

Сви наставници ће до 1. јануара 2019. године бити обучени за употребу електронских дневника. Уводе се следеће године

Društvo
Autor: Глас јавности / Фонет / од 21.09.2018.

Влада Србије саопштила је данас да је план да се електронски дневници уведу у све школе до краја ове школске године и да никада није било најављено да ће се то догодити 1. септембра.

„Никада није најављено нити је икада било планирано да ће електронски дневници бити уведени у све школе 1. септембра ове године јер зашто бисмо онда овај пројекат започели прошле школске године као пилот пројекат“, навела је Влада реагујући на прилог ТВ Н1 да касни дигитализација школа.

У саопштењу, објављеном на сајту ТВ Н1, Влада је указала да је систем електронских дневника прошле године, као пилот пројекат, уведен у 560 школа, иако је иницијално било планирано 100, а да су данас електронски дневници у употреби у 600 школа.

Према Влади, сви наставници ће до 1. јануара 2019. године бити обучени за употребу електронских дневника.

Влада је најавила да би после 1. октобра требало да крене употреба дигиталних уџбеника, подсетиши да је увођење дигиталних уџбеника у први и пети разред основних школа почело ове школске године, такође као пилот пројекат у 2.000 учионица широм Србије.

„Наставници у основним школама већ су обучени, набављени су рачунари и пратећа опрема. Завршена је јавна набавка за дигиталне наставне садржаје и после 1. октобра би требало да крене њихова употреба“, предочила је Влада.

Додаје се да се школе непрестано опремају новом опремом и да се тренутно набавља 1.400 рачунара и 155 таблет рачунара, као и да се за 600 школа у Србији тренутно набавља 2.000 комплета који се састоје од лаптоп рачунара, пројектора и преносних колица.

План је да се, у сарадњи са ЕИБ, имплементира пројекат „Повезане школе“ (Цоннецтед Сцхоолс), у који ће бити уложено 70 милиона евра за брзи интернет и додатно опремање школа.

„Никада, међутим, није речено да је цео кредит већ реализован и опрема набављена нити да ће бити реализован до почетка ове школске године. Ово је комплексан пројекат који тражи време“, пише у саопштењу.

Влада је указала и да је завршена комплетна реконструкција 108 школских објеката на територији 70 градова и општина, а укупна вредност уговорених радова била је око 3,5 милијарди динара, од чега из буџета Србије 2,9 милијарди и из Фонда солидарности ЕУ око 600 милиона динара.

Влада је као посебан куриозитет навела „невероватну чињеницу“ да је чак Филозофски факултет у Београду тек ове године, захваљујући ангажману и средствима Владе Србије, „избацио чувене ‘чучавце’ из употребе и својим студентима обезбедио цивилизоване тоалете“.

Глас јавности / Фонет / од 21.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR