Glas Javnosti

SVETSKO, A NAŠE! Lepote SRBIJE pod zaštitom UNESCO-a! Među njima i jedan od NAJVEĆIH i NAJBOGATIJIH srpskih MANASTIRA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ovo su lokaliteti u Srbiji koji se nalaze na zvaničnoj UNESCO-ovoj listi svetske baštine koja su pod zaštitom kao mesta od izuzetnog značaja za svetsku kulturu, nauku i obrazovanje. U Srbiji postoji 12 lokaliteta u okviru 6 upisa.

- Stari Ras stavljen na listu 1979 godine. Stari Ras je kompleks srednjovjekovnih spomenika koji se nalaze na mjestu najstarije srpske prestonice Raške, u srednjem veku poznat kao Ras, danas u srpskoj pokrajini Sandžak. Ostaci Starog Rasa se nalaze na lokalitetu Gradina na Pazarištu s donjim gradom Trgovište koji se nalazi na 11 km zapadno od Novog Pazara, iznad utoka Sebečevske reke u Rašku.

 

- Manastir Sopoćani je stavljen na listu 1979 godine. Manastir Sopoćani je pravoslavni srpski pravoslavni manastir posvećen Svetoj Trojici koji je osnovao srpski kralj Stefan Uroš I. kao mauzolej za sebe i svoju porodicu. Neki članovi kraljevske porodice sahranjeni su u manastiru. Freske u crkvi su završene 1270. godine. Nedugo nakon bitke na Kosovu, manastir je bio uništen, te je obnovljen za vreme despota Stefana Lazarevića.

Manastir Sopoćani

 - Manastir Studenica je stavljen na listu 1986 godine. Manastir SPC koji se nalazi 39 km jugozapadno od Kraljeva, u središnjoj Srbiji. On je jedan od najvećih i najbogatijih srpskih pravoslavnih manastira. Stefan Nemanja, osnivač srednjovjekovne srpske države, osnovao je ovaj manastir 1190. godine. Manastir je najpoznatiji jer poseduje kolekciju fresaka vizantijskog stila iz 13. i 14. veka.

 - Visoki Dečani stavljeni su na listu 2004. Visoki Dečani je jedan od najvažnijih manastira srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u srpskoj pokrajni Kosovo, 12 km južno od grada Peć. Samostan (manastir) je najveća srednjovjekovna srpska crkva u kojoj se nalaze najbolje sačuvane freske u Jugoistočnoj Europi. Manastir je izgradio kralj Stefan Uroš III. Dečanski 1327. godine.

 - Crkva Bogorodica Ljeviška je stavljena na listu 2006 godine. Ovo je drevna srpska pravoslavna crkva u Prizrenu, zadužbina kralja Stefana Milutina. Crkva je podignuta u periodu 1306—1307. godine na ostacima starijeg katedralnog hrama iz 13. veka, koji je takođe zasnovan na mestu još starije, ranohrišćanske crkve. Crkva je vekovima bila saborni, odnosno katedralni hram prizrenskih episkopa i mitropolita Srpske pravoslavne crkve.

 - Manastir Pećka patrijaršija je stavljen na listu 2006 godine. Pećka patrijaršija jeste skup crkava na domaku Peći, kraj Pećke Bistrice, a na ulazu u Rugovsku klisuru. Pećka patrijaršija je jedan od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti. U njoj se vekovima nalazilo sedište i mauzolej srpskih arhiepiskopa i patrijarha. Od svoga postanka u 13. veku, Patrijaršija je okupljala učene teologe, vrsne književnike i umetnike stoga je ona danas ne samo staro središte srpske crkve, već i mesto gde se čuva značajna umetnička zaostavština.

Manastir Pećka patrijaršija

 - Manastir Gračanica je stavljen na listu 2006 godine. Manastir Gračanicu je sagradio kralj Milutin 1321. godine i posvetio je Uspenju Presvete Bogorodice. Manastir se nalazi u selu Gračanica, 10 km udaljen od Prištine, administrativnog centra Kosova i Metohije. U crkvi se nalaze freske koje prikazuju rodoslov dinastije Nemanjića, kopija iz manastira Dečana, zatim lik kraljice Simonide, žene kralja Milutina i kćeri vizantijskog cara Andronika II.

 - Gamzigrad je stavljen na listu 2007 godine. Gamzigrad je arheološko nalazište blizu Zaječara u istočnoj Srbiji antičke rimske carske palate Feliks Romulijane (lat. Felix Romuliana). Gamzigrad predstavlja rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija (Gaius Valerius Maximianus Galerius; 293–311), zeta Dioklecijanovog. Po majci Romuli nazvao ga je Romulijana (Romuliana).

 - Mramorje je stavljeno na listu 2016 godine. Mramorje je srednjovekovna nekropola stećaka, koja se nalazi u Perućcu i spada među najočuvanije nekropole tog podneblja. Potiče iz XIV veka i prostire se između reke Drine i magistralnog puta koji prati njen tok, na samom ulazu u naselje. Lokalitet se nalazi i pod zaštitom Republike Srbije ali je i pored toga ugrožen rekom Drinom sa jedne i širenjem samog Perućca, sa druge strane.

Mramorje

 

 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR