Glas Javnosti

SVETOSAVSKI POKRETI zamolio SVETI SINOD da POVEDE PREPOROD naroda: Živimo u vremenu VELIKIH ISKUŠENJA, steže se OBRUČ oko SRPSKOG NARODA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Narod iz Eparhija u matici i rasejanju,  sabranog oko Časnog krsta, svetosavskih  udruženja i pokreta, poslao je molbu Svetom Sinodu, da stane na čelo preporoda srpskog naroda oko kojeg se, kako stoji u saopštenju, steže obruč iskovan od lukavstva i zlovođen izdajnicima Hrista. Pismo koje je prosleđeno još prošle godine stoji i danas, a Srbija s nestrpljenjem očekuje svog novog patrijarha.

Pismo udruženja prenosimo u celosti:

Vozljubljeni naši Oci Srpske pravoslavne crkve, Obraćamo vam se u ime pravoslavno verujućeg naroda iz Eparhija u matici i rasejanju,  sabranog oko Časnog krsta, svetosavskih  udruženja i pokreta. Svesni smo da se nalazimo u  vremenu velikih iskušenja ali i u danima  preispitivanja kako bi bili bolji kao telo Crkve. Oko naše Pravoslavne crkve i Srbskog naroda sve više se  steže obruč iskovan od lukavstva i zlovođen izdajnicima Hrista a nama nedostaje mudrost mnogih blaženoupokojenih gorostasa, za koje verujemo da se i na onom svetu mole za nas. Duboko  smo zabrinuti za stanje  u našoj Crkvi, državi i u društvu uopšte ali spremni na podvig i dobrodetelj, odlučni da posrnuća zaustavimo, živeći Liturgijski i verno služeći Bogu i narodu.Mi Hristova Crkva sa ljubavlju i velikim poverenjem molimo i očekujemo od vas Svetih Arhijereja:

Crkva sv. Marka u Beogradu

1. Dosledno držanje Prave vere, onako kako nas uči Žička beseda Svetog Save; da nas očinski sabirate, vodite i upućujete da ne budemo razjedinjeni, da ne budemo narod koji ne zna svoj cilj i nema svoj pravac, već da kao pravoslavni hrišćani, imamo svoj svetosavski put,  dobro znajući kako treba valjano urediti državu i put ka Carstvu Božjem i večnoj Istini;  da imamo ljubavi jedni prema drugima i svest o tome da bez naroda Crkva Božja nije Crkva; bez pravoslavno verujućeg naroda nezamislivo je i sveštenstvo i svetiteljstvo uopšte.

2. Ostanete dosledni u tome  da su  Kosovo i Metohija  sastavni deo države Srbije i da se suprotstavite svakom kompromisu ili  pregovoru po tom pitanju;

3. Mudro vođeni  Duhom Svetim  ne dozvolite više raskole u Crkvi zbog kojih je verujući narod podeljen, kao ni mešanje državne administracije u   organizaciju i  rad  Crkve jer  to grubo narušava Njenu autonomiju, što ne znači prekid  negovanja dobrih odnosa i saradnju sa njima oko opštih vitalnih pitanja po naš narod;

4. Dosledno poštovanje Kanona vaseljenskih i pomesnih sabora kao crkvenih Otaca, a naročito onih Kanona koji se odnose na zajedničku molitvu  sa Jereticima. Stalno podsećanje na Okružnu poslanicu Pravoslavnih Istočnih Patrijaraha upućenu papi Piju pisanu  maja 1848. godine u kojoj pored ostalog doslovno piše:“…Kod nas nisu patrijarsi niti sinodi ikada mogli da uvode novine, zato što je branilac vere ovo telo Crkve, to jest, ovaj narod koji hoće da mu vera večito bude nepromenjena i istovetna (veri) Otaca njegovih…“;

5. Oštro odbijanje  da se prihvati dolazak Pape u Srbiju;

6. Ostajanje pri odluci da se ne prizna autokefalnost Ukrajinske crkve;

7. Vernost Gospodu i narodu koji vam je poveren i stavite u zaštitu naš narod a posebno decu i javno se oglasite zvaničnim stavom Crkve, zbog grubog kršenja  Ustava R. Srbije, mnogih konvencija UN i  Nirnberškog kodeksa, zbog zakona, uredbi, mera koje štete duhovnom, fizičkom i mentalnom zdravlju; oduzimaju suverenitet nad našim telom, suverenitet nad našom decom, uskraćuju nam lične i verske slobode; ugrožavaju javno zdravlje i  bezbednost vršenjem prisile tj.  donošenjem zakona koji propisuju  obaveznu primenu nedovoljno ispitanih  medikamenata,  vakcina, testova, što je po međunarodnoj klasifikaciji krivičnih dela, genocidan eksperiment kao i zakona koji direktno razbijaju tradicionalnu porodicu, moralne vrednosti i  dr. i  ne podlegnete pritiscima kakve nameću svakojake   farmaceutske korporacije i razne najamničke, interesne grupacije, sve inkorporirane na mestima odlučivanja od međunarodnog i nacionalnog.

8. Odsečan odgovor na omalovažavanje Svetog pričešća; na napade medija, lekara, političara, koji se bore protiv naše vere, napadajući naše  Vladike, sveštenstvo, monaštvo i vernike da tobože šire korona virus u hramovima za vreme bogosluženja;

9. Da  ne dozvolite da podlegnete  pritisku  bezakonika i izdajnika Hristove Crkve; ne budete mlaki, neutralni  ili   pribrojani onima koji sveštenstvu i vernom narodu zabranjuju slobodno  i tačno ispovedanje Pravoslavne vere; koji nas osuđuju zbog odlaska na Liturgije  i ostala bogosluženja; Projektom korona nastoje da nas odvoje od Crkve, njenih Svetih tajni i vekovne crkvene prakse uopšte;

 10. Da naši crkveni velikodostojnici ne učestvuju u telima državnih i javnih institucija koje se  suprotstavljaju našim pravoslavnim dogmama,  svetootačkom predanju i dobrobiti  naroda,  čime daju legitimitet onima koji su protiv  Hristove Crkve i njenih vernika;

11. Za prosvećenost, moralnost i patrijahalnost naše  dece i mladih, HITNO osnivanje: pravoslavnih predškolskih ustanova, osnovnih škola, gimnazija, stručnih i umetničkih srednjih i visokih škola, fakulteta i univerziteta,  u skladu sa članom 35. i 36. Zakona o crkvama i verskim zajednicama R. Srbije, radi čuvanja našeg nacionalnog identiteta, svetosavlja, istorijskog nasleđa, vrlinskog način života, kako bi se razvijala ljubav prema Bogu, svom rodu i otadžbini;

12. Snažniji glas Crkve  u vezi sa duhovnim i moralnim preporodom nacije, zaštitom tradicionalne Porodice i tradicionalnog  vaspitanja; demografskom i nacionalnom bezbednošću Srbije; bioetičkim pitanjima;  zaštitom prava nerođene dece,  usvojene dece i one nastale putem vantelesne oplodnje koja žive u  istopolnim zajednicama; u vezi sa  prisilnim uvođenjem trećeg pola, transrodnosti  i promocijom LGBT populacije i njenih  vrednosti u vaspitno obrazovne programe, kulturu i umetnost; u vezi sa odbranom suvereniteta nad svojim telom, roditeljstvom, prehrambenim sistemom, očuvanjem nacionalnog genofonda, prirodnih bogatstava, životne sredine i javnih i kulturnih dobara i ostalih pitanja koja su bitna za srpski identitet i dobrobit naroda;

13. Organizaciono jačanje i poboljšanje socijalnog služenja Srpske pravoslavne Crkve kao stuba socijalne  brige o narodu i njegovom blagostanju; 

14. Snažniju misionarsku delatnost Srpske pravoslavne Crkve širenju blagodatne svetlosti nedovoljno utvrđenom i neprosvećenom svetu; buđenju duhovno-moralnog preporoda društva, pogođenog finansijsko-ekonomskim i političkim problemima, zadojenog antihrišćanskim svetonazorom   hedonizma i nihilizma, usled snažnog  uticaja nebrojenih sekti i medija pri promociji štetnih po Crkvu i  društvo.

Naša svetosavska bratstva i sestrinstva prave vere, uzdajući se u pomoć Božiju,  stavljamo Vam se na raspolaganje u odbrani Pravoslavlja, Kosova i Metohije i svih naših svetinja, „male Crkve“, našeg naroda, otadžbine i ostalog po Vašem blagoslovu.Neustrašivost i snagu crpimo prisećajući se hrabrosti Mironosica, učenosti i ispovedništvu vere od Apostola i Velikih crkvenih Otaca, do naših svetitelja kakvi su bili Sveti Sava, Sveti Nikolaj Žički, Sveti Justin Ćelijski i mnogi drugi.Molimo vas Sveti Arhijereji, da hrabro stanete uz svoj verni narod, da nas saberete  i  vodite mudro Svetim Duhom  do Hristove pobede.

U očekivanju da uslišite glas svog vernog naroda i  svesrdno nas očinski prigrlite radi opšteg dobra ostavljenog nam u nasleđe od Svetog Save.

Osim navedenog pisma, udruženje je poslalo još jedan dopis upućen njegovom Visokopreosveštenstvu Mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu sa molbom da osvešta svetosavske litije i koju takođe prenosimo u celosti:

 Vaše Visokopreosveštenstvo,

          U ime svetosavskih udruženja i pokreta, čast nam je umoliti Vas za sveti blagoslov da se u svim Eparhijama u matici i rasejanju u isti dan, najmanje dva puta mesečno, narednih godinu dana, održavaju Krsni hodovi, Litije za isceljenje  i opstanak vascelog srpskog naroda, za  sabornost, slobodu ispovedanja Pravoslavne vere,  počev od nedelje 13. decembra. Da  bi narod ukrepili, da ne bio sam u poslušanju Istini i ispovedanju Hrista, Krsne hodove odnosno Litije vernici očekuju da ih naši  Arhijereji predvode ili sveštenstvo po Vašem blagoslovu, što bi moglo da posluži kao svetionik i poziv  ostalim  sestrinskim Pravoslavnim crkvama da i one sa nama to čine širom Vaseljene.

Krsni hodovi, Litije su našem verujućem narodu u ovim teškim iskušenjima  preko potrebni i oduvek su bili jedno od najmoćnijih oružja protiv svakog zla. Setimo se samo moći Litije u kojoj je bila ikona Presvete Bogorodice Krasnice za vreme kolere, a mi se sada nalazimo u vreme nove kolere zvane pandemija kovid.

Napominjemo da se sve organizuje u skladu sa zakonskim bezbedonosnim i  zdravstvenim merama, urednom prijavom i u saradnji sa MUP Odeljenjem za javni red i mir. 

Molimo Vas Visokopreosvećeni  i sve naše Svete Arhijereje, da nam blagoslovite Krsne hodove, Litije i da zajedno sa vama i sveštenstvom uz Božiju pomoć i pomoć Presvete Majke doprinesemo gašenju ove pandemije, sabiranju naroda oko naše Crkve i za svaku drugoj dobrobiti za srpski narod u matici i rasejanju.

U očekivanju Vaših svetih blagoslova. Ukoliko ne stignu blagovremeno do nas smatraćemo, da je ćutanje znak odobravanja. Naši kontakti: e-pošta litijesvetosavske@gmail.com  i tel.  +38163 277 641 za Srbiju i +15616742250 za rasejanje.

Vaši u Hristu Gospodu,

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR