Glas Javnosti

SVETI SINOD o Zakonu o ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: To je NEDOPUSTIVO!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio je danas da je Predlog zakona o istopolnim zajednicama neprihvatljiv i ocenio da je nedopustivo istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom.

Sveti arhijerejski Sinod SPC u saopštenju navodi da je blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podneo Vladi Srbije primedbe i mišljenje o predlogu zakona o istopolnim zajednicama.

"Pomenuti predlog zakona za Srpsku Pravoslavnu Crkvu je neprihvatljiv, jer je ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve, na kojima je duhovno i moralno utemeljen naš srpski narod, kao i celokupna evropska civilizacija", kaže se u saopštenju.

Nedopustivo je, navodi Sinod SPC, istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i zakonom zaštićena vrednost.

Napominje se da "Crkva poštuje slobodu koju nam je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine".

 

"Sveti Arhijerejski Sinod je saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali je argumenovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Republike Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvu", kaže se u saopštenju.

Sveti Arhijerejski Sinod naglašava da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi svih pitanja od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost.

"Sveti Arhijerejski Sinod je izrazio očekivanje da će po ovom pitanju biti uvaženi argumenti Srpske Pravoslavne Crkve", navedeno je u saopštenju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR