Glas Javnosti

Šveđani se igrali s koronom - sad prešli 5.000 mrtvih

Društvo
Autor: Glas javnosti

Švedska je prešla granicu od 5.000 umrlih od koronavirusa i preko 54.000 zaraženih, pokazuju najnoviji podaci zdravstvenih vlasti.

U zemlji od 10,3 miliona stanovnika, koja je preduzela blaže mere za suzbijanje pandemije od većine ostalih evropskih zemalja, zabeležena su još 102 umrla u poslednja 24 časa, čime je ukupan broj umrlih od Kovida-19 stigao do 5.041. Potvrđeno je 54.562 inficiranih, odnosno 1.239 novoinficiranih za jedan dan. 

Prema bilansu Frans presa zasnovanom na zvaničnim izvorima, Švedska je sada jedna od najteže pogođenih zemalja koronavirusom, sa 499,1 umrlim za milion stanovnika, iza Belgije, Velike Britanije, Španije i Italije i samo malo ispred Francuske koja broji 452,7 umrlih za milin stanovnika. 

Stopa smrtnosti u Švedskoj je gotovo pet puta viša nego kod njenog suseda Danske i skoro jedanaest puta viša nego u Norveškoj. Od početka zdravstvene krize 2.322 ostobe su stavljene u intenzivnu negu u Švedskoj, mada ta cifra raste vrlo sporo, po pet osoba za 24 sata.

Za razliku od drugih nordijskih zemalja koje su se opredelile za strategiju poluizolacije, Švedska je odblila da uvede mere izolacije smatrajući da drastične mere nisu dovoljno efikasne da opravdaju njihov uticaj na društvo.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR