Glas Javnosti

SVE ZA JEDAN LAJK: Majci pozlilo kada je videla da preko interneta prose u ime njenog deteta, lažni profil još nije uklonjen

Društvo
Autor: Glas javnosti

Internet prevaranti su spremni da urade sve za još jedan lajk i još jedan dinar. Devojčica bolesna od karcinoma mozga našla se na meti onlajn prevare – lažni profil nije uklonjen ni posle dva meseca.

Tako se neko neumesno poigrao sudbinom bolesne devojčice Andrijane iz okoline Paraćina i još na muci ove porodice pokušao da zaradi. Njena fotografija u bolesničkoj postelji osvanula je na internetu uz lažno ime gde se traži novac za njeno lečenje. Još se čeka reakcija Tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

Majka deteta Ivana Đokić posle upozorenja prijatelja videla je na društvenim mrežama sliku svoje bolesne devojčice.

- Pozlilo mi je kada sam to videla Andrijana, nije Sonja, kako piše na portalu za humanitarnu pomoć. Nisu tačne ni godine koje dete ima. Jedino je tačno da boluje od karcinoma na mozgu - ističe majka.

Vlasnik lažnog profila apeluje da mu se uplati pomoć, jer dete ima rak, prima terapiju i trpi bolove.

Ivana je slučaj odmah prijavila policiji, nadajući se da će lažni profil sa slikom njenog deteta odmah biti uklonjen, ali to ni posle dva meseca nije učinjeno.

To se nije desilo, majka čak smatra da se lažnim profilom trguje na internetu, jer se traži dovoljan broj pratilaca.

Đokićeva ističe da od kada je njenom detetu 2014. godine dijagnostikovna bolest, nije tražila pomoć.

Kaže da im je pomoć potrebna, ali ne tako što će neko zloupotrebiti tuđi indentitet i tražiti novac. Dodaje da je Andrijana u stabilnom stanju.

Paraćinska policija prosledila je predmet i dokaze Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Zasad nema povratnih informacija u kojoj fazi je postupak.

Advokati koji zastupaju Ivanu smatraju da je reč o krivičnom delu prevare, ali da možda ima elemenata i drugih krivičnih dela. To je, kažu, na tužiocu da odredi. Majka je nestrpljiva i uznemirena jer sve predugo traje.

(Glas javnosti/RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR