Glas Javnosti

SVE VIŠE DECE BEZ KROVA NAD GLAVOM: Mališani traže spas u svratištu, brat i sestra rastužili Srbiju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Oni nemaju svoju sobu, kupatilo, roditelji im ne slave rođendan ili ga obeležavaju veoma skromno. Slika dece sa ulice - brata od pet godina, koji zaštitnički čuva svoju godinu dana mlađu sestru rastužila je i zamislila Srbiju. Zbog nedostatka prostora i uslova da redovno održavaju higijenu, majka ih dovodi u Svratište.

- Redovno dolaze kod nas, barem jednom nedeljno. Kao i ostala deca, kod nas svraćaju zbog manjka prostora u kući i uslova da obavljaju higijenu ili da uče - kaže koordinatorka Svratišta Mina Lukić.

Svratište u svoj program prima decu od pet godina, ali pošto je u ovom slučaju devojčica mlađa, njih dovodi majka. Bez obzira na to što je mlađa od predviđenog uzrasta, Svratište ne želi i ne može da je vrati sa svog praga.

- Mami, kada ih dovede, uvek damo i neke stvari i pomoć koja može da posluži toj porodici - objašnjava Lukić i dodaje da u Svratištu ne favorizuju decu, ali da su se brat i sestra bili “toliko slatki” da je njihova fotografija prosto morala da završi na društvenim mrežama.

Izgleda da je korona uticala na dodatno pogoršanje položaja onih najsiromašnijih i najugroženijih. Dece je više od proseka.

Tog dana kada su bili brat i sestra, bilo je 112 dece, što je rekord za ovo doba godine. I svih ostalih dana broj onih koji traže podršku je veí od uobičajenog.

- Nama se dešava da imamo oko 100 dece u Svratištu, ali to je karakteristično za period oko Nove godine, kada je dosta hladno i kada mi i očekujemo da će nam doći povećan broj dece - objašnjava Mina Lukić.

- Za ovaj period godine prosek je 60 do 65 dece. Mi poslednjih nekoliko nedelja svakog dana imamo veći broj dece, sve je pojačano. Juče je bilo 76 dece - upozorava koordinatorka Svratišta.

Ona objašnjava da veliki broj porodica njihovih korisnika živi od sakupljanja sekundarnih sirovina i da još ne može da oporavi od perioda vanrednog stanja i policijskog časa kada nisu mogli da se kreću i kada su imali nula dinara prihoda.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR