Glas Javnosti

SVE O REPROGRAMU DUGA ZA INFOSTAN: Više rata, otpisane kamate, umanjen glavni dug...

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od 1. novembra ove godine do 30. aprila naredne sprovešće se akcija reprograma duga za korisnike komunalnih usluga.

Grad Beograd i preduzeće „Infostan tehnologije” najavili su novu vrstu pomoći građanima koji nisu mogli u roku da plate svoja dugovanja za komunalne usluge.

Naime, od 1. novembra ove godine do 30. aprila naredne sprovešće se akcija reprograma duga za korisnike komunalnih usluga, a to se odnosi na sve građane, koji će sada imati mogućnost da izmire dugovanja dospela do 31. avgusta ove godine i to na više mesečnih rata.

Pored toga, njima će biti otpisane kamate i umanjen glavni dug i do 20 odsto.

Ono što je posebno istaknuto, jeste da se ovim reprogramiranjem dugovanja zaustavlja obračun kamate, ali obustavlja se i postupak izvršenja ukoliko je započet.

Ovu vrsta komunalnih usluga inače zastareva za godinu dana.

Podsećamo, ovakvi reprogrami su sprovođeni i ranije, ali sa upitnim motivima jer je bilo ocena da su to bili pokušaji da se u reprogram uvuku građani čija su dugovanja zastarela. A kako Zakon o obligacionim odnosima predviđa, zastarelost duga se prekida ukoliko dužnik prizna dug.

Ipak, predsednik Udruženja potrošača Efektiva Dejan Gavrilović smatra da to sada nije slučaj.

Kako podseća, ranije je to bio motiv, ali sada Infostan utužuje dužnike u roku i da zato sada nema zastarelih dugovanja.

„Infostan sada nema zastarelih potraživanja jer svako malo radi te reprograme, bilo ih je i prošle i preprošle godine. Tako da ovde nije štos da se uvuku građani čija su dugovanja zastarela u reprogram, kako bi Infostan to mogao da naplati“, kaže on.

Naš sagovornik dodaje da se to vidi i po tome što je plaćanje na rate i mogućnost otpisivanja dela duga, omogućena i onima koji su već utuženi zbog dugovanja ili se nad njima već postupa po prinudnoj naplati.

„To za potrošače može da bude samo dobro. Bolje je da se dogovore sa Infostanom, nego da moraju prinudno da plaćaju“, objašnjava Gavrilović.

Kako će funkcionisati reprogram?

Građani će moći da odaberu broj mesečnih rata, uz umanjenje glavnog duga i otpis kamate.

Ukoliko građani dug otplate odjednom, on im se umanjuje za 15 odsto, ukoliko odluče da dug plate na tri rate, iznos im se umanjuje za 12 odsto. Oni koji prihvate da dug otplate na šest rata, umanjiće svoj dug za 10 odsto, dok se za plaćanje na 12 rata od računa oduzima pet odsto od glavnog duga.

Dobra vest za korisnike socijalnih davanja je što će moći da reprogramiraju dug na maksimalno 60 mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje za 20 odsto od glavnog duga.

Za dug do 30.000 dinara omogućeno je plaćanje na 12 mesečnih rata, na 24 rate se reprogramira dug od 30.000 do 50.000 dinara, dug od 50.000 do 200.000 dinara se reprogramira na 48 rata dok je za dug veći od 200.000 dinara omogućeno plaćanje na 60 rata.

Penzionerima je obezbeđeno plaćanje duga na maksimalno 60 mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje za 20 odsto od glavnog duga. Broj rata je regulisan u zavisnosti od visine ukupnog duga, kao i korisnika socijalnih davanja.

Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR