Glas Javnosti

SVE AFERE ZAGORKE DOLOVAC, nevidljivog tužioca Srbije: Na šta je sve Republička javna tužiteljka trebalo da reaguje i šta je sve 'prespavala'?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zagorka Dolovac jedini kandidat za novog Republičkog javnog tužioca, sadašnja tužiteljka - u drugom mandatu, u Francuskoj je poznata kao nosilac ordena Legije časti, u Srbiji je “odlikovana” Interpolovom prijavom za nestale osobe, kojom ju je počastila narodna poslanica Marinika Trepić.

Dolovčeva je ostala upamćena kao tužilac koji je zaslužan što je u prve dve godine svog mandata učinila da institucija koja u svom imenu sadrži reč “javno” ustukne pred javnošću i povuče se u medijsku ilegalu.

Gospođi Dolovac se međutim, ne zamera samo medijsko odsustvo, već i činjenica a to je i stručnoj i laičkoj javnosti jasno, da godinama unazad svoj posao ne obavlja, što umnogome odgovara aktuelnoj vlasti. Zbog svog konspirativnog delovanja Dolovac je poznata i kao nevidljivi tužilac odnosno dežurni ćutolog.

Da je to tako javnost je mogla najpre da vidi u slučaju bespravnog rušenja u beogradskoj Hercegovačkoj ulici, poznatom kao Afera Savamala. Uprkos tome što je već sutradan bilo jasno da je bespravni čin rušenja organizovan iz državnog vrha, Dolovac je mudro nastavila da ćuti pred građanima koji su ostali šokirani saznanjem da je u Beogradu moguće, usred noći, organizovati rušilački pohod, uz pomoć maskiranih fantoma na bagerima, koji nikada nisu identifikovani. 

Nismo je čuli na temu afere „Helikopter“- pad vojnog helikoptera u martu 2015. i pogibija šestoro odraslih i jednog novorođenčeta ostao je zabeležen kao najveća vazduhoplovna nesreća koja se dogodila u novijoj istoriji i za koju – niko nije kriv.

 Nije se oglasila ni u Aferi Krušik, kada je uzbunjivač Aleksandar Obradović, bivši radnik valjevske fabrike „Krušik“ tvrdio  da je u zloupotrebe sa prodajom oružja umešan otac tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Ni navodi bivšeg načelnika UKP Rodoljuba Milovića da je aktuelni ministar Zlatibor Lončar bio povezan sa zemunskim klanom, ali i narko- grupom Darka Šarića, nisu uspeli da izazovu reagovanje republičke tužiteljke. 

Ostala je slepa i na nesreću na naplatnoj rampi Doljevac i dva minuta koja nedostaju i za koje se zna da postoje. U saobraćajnoj nesreći na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je stradala Stanika Gligorijević učestvovalo je vozio Vlade Srbije u kom se nalazio Zoran Babić, tadašnji direktor Koridora Srbije. U sudskom procesu koji je usledio presuda doneta bez krucijalnog dokaza, to jest bez dva minuta snimka sa sigurnosne kamere koji su volšebno nestali, a na kojima se navodno vidi trenutak kada Babićev auto udara u onaj u kom je bila Stanika sa porodicom.

 

Kako se ispostavilo Zagorka Dolovac nije sprovodila nadzor nad svojim kolegama iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a koji su vodili slučaj misteriozne smrti bivšeg visokog funkcionera DS i SNS Vladimira Cvijana.

Pa i na lažne diplome ministara u Vladi, zbog kojih bi svaka druga pala, a krivci odgovarali pred sudom, ako ni zbog čega drugog, makar zbog toga što su falsifikatori.

Republička javna tužiteljka trebalo je da reguje i da građane Srbije odmah obavesti o tome koje mere je preduzela povodom tvrdnji da se predsednik Srbije prisluškuje da je policija protivzakonito prati njegove telefonske razgovore.

Zagin prvi mandat obeležila je sad već čuvena “neuspela reforma pravosuđa” iz 2009. godine, koja je kulminirala reizborom sudija i tužilaca, a početkom 2010. nekoliko meseci potpunim kolapsom pravnog sistema, koju je Dolovac prespavala u fotelji za koju je ponovo kandidat.

 Nismo je čuli niti na jednu temu iz njene nadležnosti koja je uznemirila javnost, ali je sa druge strane Zagorka Dolovac oslobodila vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca Predraga Milovanovića u predmetu koji se vodi za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića i time pokazala da nije baš sasvim odsutna iz pravnih tokova države Srbije.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR