Glas Javnosti

Svakoga dana potrebno je 350 jedinica krvi, kojih krvnih grupa najviše nedostaje

Društvo
Autor: Glas javnosti/rts

U celoj Srbiji su zalihe negativnih krvnih grupa i dalje na minimumu, kao i A+ i O+ krvne grupe, koje su najčešće u našoj zemlji.

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi kaže da će sa avgustom proći i dva najteža meseca kada je reč o prikupljanju jedinica krvi.

Dva meseca koja su iza nas su uvek teška, ali i septembar je karakterističan po smanjenim rezervama, tek od oktobra lakše možemo da dišemo", rekla je Mirjana Knežević pojašnjavajući da je to zbog polaska dece u škole, pa roditelji imaju druge stvari na umu.

I dalje su sve negativne krvne grupe na minimumu, a smanjene su i rezerve A+ i O+ krvne grupe. 

Ističe da je dnevno potrebno 350 jedinica, a nedeljno 1.500-1.800, kako niko ne bi čekao krv. Prethodne nedelje je, na primer, sakupljeno 1.300 jedinica.

U proteklom periodu bilo je i sporadičnog odlaganja "hladnih" operacija, odnosno kod pacijenata koji nisu vitalno ugroženi.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi danas se organizuju u Valjevu, a transfuziološki autobus je i u beogradskom naselju "Stepa Stepanović" kao i ispred opštine Zvezdara.

Krv mogu dati osobe od 18 do 65 godina, ukoliko zadovoljavaju medicinske kriterijume posle laboratorijskog i lekarskog pregleda.

Osoba mora biti zdrava i da ima više od 50 kilograma, a broj davanja krvi je različit za žene i muškarce.

Žene mogu krv dati na svaka tri meseca, a muškarci na svaka četiri.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR