Glas Javnosti
posta

SVAKO DETE U SRBIJI DOBIJA SVOJ JOB BROJ OD VRTIĆA PA SVE DO FAKULTETA: Šta to konkretno znači?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Početak uvođenje jedinstvenog obrazovnog broja u prosveti (JOB) od vrtića do fakulteta, unelo je ne malu pometnju među roditeljima jer mnogi još uvek i ne znaju šta to konkretno znači.

Mnoga deca iz vrtića su već dobila obrazac na kome su zapisani broj i šifra, koja se sastoji od velikih i malih slova i brojeva, i dodaje da se takođe, mnogi srednjoškolci i studenti pitaju hoće li i oni dobiti ove šifre i može li im posedovanje odnosno neposedovanje šifara predstavljati prednost ili smetnju u daljem školovanju.

Po rečima nadležnih iz Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, đake u Srbiji čekaju mnoge novine a JOB je tek početak reformi koje slede.

Iz tog ministarstva kažu da je ideja da svaki učenik dobije svoj JOB broj do početka školske godine, a da je JOB sličan LBO broju u zdravstvu.

-Ministarstvo prosvete uvodi novi informacioni sistem u kome će biti svi podaci o obrazovnim institucijama u Srbiji. Uvođenje ovog sistem, između ostalog, podrazumeva da do početka nove školske godine svaki učenik u Srbiji dobije svoj jedinstveni informacioni broj. Broj sa sličnom svrhom dobili su svi građani kada je u oblasti zdravlja uveden informacioni sistem, tkz LBO broj. Sam LOB nema nikakvo značenje. Karakteri su nasumično izabrani, rekli su iz Ministarsrvu prosvete za list Blic.

Pošto mnogi roditelji, ali i učenici strahuju šta će se desiti ako izgube svoj broj ali i za šta će se koristiti ovi podaci, iz ministarstva kažu da će jednom dodeljen, broj biti u posedu tačno određenog učenika i da će se koristiti za "upisivanje zakonom određenih podataka".

-Jednom dodeljen JOB pratiće dete, učenika i studenta kroz celokupno školovanje, od predškolskih ustanova do fakulteta, i koristiće se u ustanovama kako bi se u JISP upisali zakonom predviđeni podaci – npr, ostvareni uspeh, nivo obrazovanja, šifre kvalifikacija, jezik na kojem su završeni prethodni nivoi obrazovanja i vaspitanja, izborni programi, obrazovanje po individualnom obrazovnom planu, ocene, položeni ispiti, pohvale i nagrade osvojene tokom obrazovanja, izostanci, vladanje i izdate javne isprave i slično, objašnjavaju iz ministarstva.

youtube

Mnogi se boje i mogućnosti da se podaci nekako zloupotrebe, ali iz ministarstva tvrde da to sa JOB brojem neće biti moguće.

-JOB i podaci o učenicima se koriste isključivo za praćenje sistema i niko, osim roditelja i škole, neće imati mogućnost uvida u bilo koji pojedinačni podatak učenika. U sistemu neće biti vidljiv nijedan podatak o bilo kojem pojedinom učeniku, ni ime, ni JMBG. Odnosno, ovaj broj omogućava, upravo, da odvojimo podatke koji direktno identifikuju učenika, poput imena i JMBG, od svih ostalih podataka koji se sakupljaju u JISP-u, a koji ne mogu identifikovati učenika. Ovaj broj zato predstavlja dodatni mehanizam za zaštitu podataka o ličnosti, pored svih tehničkih, kadrovskih i organizacionih mera koje se primenjuju, uveravaju iz ministarstva.

Takođe, objašnjeno je i da JOB, koji nemaju deca koja se sada upisuju srednje škole i na fakultete, nije uslov za upis u osnovne i srednje škole, kao ni za fakultete.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR