Glas Javnosti

SVAKI ĐAK DOBIJA SVOJU ŠIFRU: Podaci će se čuvati od PREDŠKOLSKIH DANA, pa do ZAVRŠETKA FAKULTETA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kada dete iz škole kući donese papir sa šifrom od 16 karaktera u vidu slova i brojeva, znači da je dobilo jedinstveni obrazovni broj (JOB).

Učenici u pojedinim školama i deca u vrtićima već su dobili ovaj broj i on će ih pratiti od vrtićkih dana do završetka školovanja, uključujući i fakultet. Ovaj broj izdaju škole i predškolske ustanove.

Nedavno je u rad pušten Jedinstveni informacioni sistem prosvete (JISP), a JOB će služiti da se u ovaj sistem beleže svi podaci o učeniku - uspesi, nivo obrazovanja, šifre kvalifikacija, jezik na kojem su završeni prethodni nivoi školovanja, izborni programi, rad po individualnom obrazovnom planu, ocene, položeni ispiti, pohvale i nagrade, izostanci, vladanje, izdate javne isprave.



Takođe, u okviru JISP nalaze se i podaci o svim obrazovnim ustanovama, njihovim dozvolama za rad, akreditacijama, nastavnom kadru... Svi podaci o đacima, nastavnicima i ustanovama sada se nalaze na jednom mestu. Takođe, prosvetne vlasti istakle su ranije da će ovaj sistem omogućiti i da se sagleda koliko košta školovanje po učeniku. U Ministarstvu prosvete su ranije objasnili da će se svaki učenik voditi samo sa svojim jedinstvenim obrazovnim brojem, dok svi ostali lični podaci ostaju na nivou ustanove.



"Dostupnost informacija će pomoći budućim učenicima i studentima da upišu škole i fakultete čije diplome su validne i priznate. Kroz ažurno i precizno vođenje evidencije o važnim događajima u toku obrazovanja i vaspitanja, sistem će pomoći i u sprečavanju drugih eventualnih zloupotreba - rečeno je u Ministarstvu prosvete, prenose Novosti.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR