Glas Javnosti

SUTRA STIŽE OSVEŽENJE A NEDELJKO TODOROVIĆ OTKRIVA KOLIKO ĆE TRAJATI: Biće bar još DVA toplotna talasa do KRAJA LETA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon tropskih temperatura živa u termometru će se sutra spustiti za skoro deset stepeni a kako kaže meteorolog Nedeljko Todorović period prijatnijeg vremena potrajaće bar sledeće dve sedmice.

Meoteorolog Nedeljko Todorović rekao je jutros da visoke temperature nisu neuobičajene jer je leto.

- Jesu ekstremne temperature za jun, obično se ovako nešto dešava u julu ili avgustu, nezgodno je što su prvih 15 dana juna bili sveži. Ali bilo je i ranije visokih temperatura u junu. I pre 100 godina bilo je ovakvih temperatura - objašnjava meteorolog.


Upitan da li se može reći da je reč o globalnom zagrevanju, on smatra da nije.

– Na planeti postoji ravnoteža, regioni sa hladnim i oni sa toplim strujanjima vazduha i oni se stalno premeštaju, izmeštaju, mešaju, zavisi kako se rasporede karakteristike vazdušne mase. Pre neki dan bilo je izuzetno toplo u istočnoj Evropi, i u Moskvi je bilo toplo kao kod nas, dok je istovremeno na zapadu bilo hladnije i kišovito. Posle će se to izmeniti, u istočnu Evropu stići će taj hladniji talas, a na zapad topliji. To je ta ravnoteža – objasnio je Todorović.

Kaže da je danas na snazi narandžasti meteo alarm, kao kriterijum upozorenja.

- Vrućina je opasna jer u ovom slučaju utiče na svakodnevni život građana i neka vrsta opreznosti treba da postoji, da se skrati boravak direktnog izlaganja suncu - upozorava Todorović.

Kada je reč o julu mesecu, meteorolog kaže da se naslućuje da se izlazi iz toplog talasa.

- Večeras počinje da pristiže svežiji vazduh, od sutra će da se oseti dašak svežine i onda će bar prvih sedam dana jula biti manje toplo, oko 30 na severu možda i 28, 29 i oko 32 na jugu. I to je malo iznad proseka za naše područje. Biće i lokalnih pljuskova i grmljavina što bi osvežilo i na lokalnom nivou. Poželjno je sada da imamo padavine, naslućuje se ta promena, ali daleko je još kraj leta – kazao je Todorović.

facebook

Kaže da je danas pik, a da bi ekstremno topli period od nekoliko dana mogao da se ponovi jednom sredinom jula i jednom u avgustu.

- Ovakva vrelina ne može da traje čitavo leto ili 15, 20 dana. Malo je verovatno da bi se ovako vruće zadržalo celo leto. Leto će svakako biti toplo, iznad proseka - objašnjava Todorović.

On kaže da će da biti i nepogoda, ali u nekom manjem lokalnom delu.

- Ne mogu da preciziram kog dana, ali nepogode su sastavni deo našeg leta.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR