Glas Javnosti
posta

SUTRA SLAVIMO SVETU PETKU: Zaštitnicu žena i bolesnih, a evo šta večeras treba OBAVEZNO DA URADITE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava veliki praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi – Svetoj Petki.

U vernika pravoslavne vere, posebno žena sutra je veliki dan i crkveni praznikposvećen Prepodobnoj mati Paraskevi – svetoj Petki, jednoj od najvećih zaštitnica žena. Ova svetiteljaka u mnogim krajevima se slavi i kao krsna slava, a sutrašnji dan potrebno je provesti u postu na ulju. Sveta Petka se prvenstveno smatra zaštitnicom žena, ali i pomoćnica bolesnim, gladnim i siromašnim. Njene svete mošti počivaju u rumunskom gradu Jaši. Interesantno je da su mošti prenošene iz Carigrada u Trnovo, pa iz Trnova u Carigrad, pa zatim u Beograd da bi, raznim istorijskim previranjima dospele u Jaši gde se i sada nalaze. Kneginja Milica i monahinja Jefimija su u 14. veku molile sultana da im preda mošti svete Petke, to dokazuje jake veze ove svetiteljke sa srpskim narodom.

OVIH 14 PRAVILA mora da zna svaki PRAVOSLAVAC pre odlaska u CRKVU!

OVIH 14 PRAVILA mora da zna svaki PRAVOSLAVAC pre odlaska u CRKVU!

Veče uoči dočeka ovog velikog praznika potrebno je provesti u molitvi, koja sledi nakon večere koju ukućani sprovode zajedno u miru i u slozi. Nakon toga, vernici bi trebalo da se prekrste tri puta, a potom domaćin iščitava molitvu posvećenu svetoj Petki.

"Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!"

ŠTA SVE TREBA DA IMA PRAVOSLAVNI DOM: Čirak i SVEĆA treba da stoje na POČASNOM MESTU, a evo šta je još potrebno pored IKONE i KANDILA!

ŠTA SVE TREBA DA IMA PRAVOSLAVNI DOM: Čirak i SVEĆA treba da stoje na POČASNOM MESTU, a evo šta je još potrebno pored IKONE i KANDILA!

Ovako se obično moli samo domaćin, a žene i deca se samo tri puta prekrste. Posle molitve se spava. Glava se uvek u spavanju okreće istoku, jer se tako valja. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvek se leže na desnu stranu, jer se tako valja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR