Glas Javnosti

SUTRA POČINJE ZIMSKI RASPUST! Prvo polugodište u znaku korone i predloga da se UKINE ZAKLJUČIVANJE OCENA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Danas se završava prvo polugodište, a od sutra počinje zimski raspust, za učenike osnovnih i srednjih škola.

U većini škola časovi su skraćeni na 30 minuta, jer posle nastave učeteljice i razredne starišene dele knjižice. Učenici se u školske klupe vraćaju 24. januara, kada počinje drugo polugodište.

Tradicionalno, zimski raspust za učenike u Vojvodini počeo je ranije. Oni su na "odmor" otišli 24. decembra, a nastava u drugom polugodištu u severnoj pokrajini za srednjoškolce počinje 10. januara, a za osnovce 17. januara. Prvo polugodište, i ove školske godine, obeležila je epidemija virusa korona. Maske, distanca, različiti modeli nastave, zavisno od epidemiološke situacije, postali su svakodnevica đaka i nastavnika.

Nastava je od 1. septembra u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji organizovana po semafor modelu, a škole su se mogle naći u zelenoj, žutoj, crvenoj zoni, zavisno od epidemiološke situacije u gradovima i opštinama, ali i broja zaraženih učenika i nastavnika. 

Zelena zona značila je da se nastava oganizuje u školi, žuta da đaci prelaze na kombinovani model - dan u školi i dan od kuće, dok je crvena zona podrazumevala prelazak na onlajn nastavu.

Odluku o nastavi u školama u prvom polugodištu donosio je Tim za škole, koji je svake nedelje analizirao epidemiološku situaciju na osnovu podataka koje su dobijali od Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Svakog petka do 12 sati škole su obaveštavane kako će se raditi naredne nedelje.

Sve škole tokom polugodišta sprovodile su stroge epidemiološke mere, koje su podrazumevale obavezne maske za đake i nastavnike. Jasno je definisano i kako se postupa ukoliko se u odeljenju pojavi više zaraženih učenika. Odeljenja koja imaju 16 i manje đaka prelazila su na onlajn nastavu deset kalendarskih dana čim se pojave tri zaražena učenika.

Odeljenja sa 17 i više učenika deljena su u dve grupe ukoliko su imali dva inficirana učenika i radili su po kombinovanom modelu deset kalendarskih dana, piše euronews.rs. 

Predlog da se ukine zaključivanje ocena

Ipak, polugodište je obeležio i jedan novi predlog. Forum beogradskih gimnazija početkom decembra prosledio je Ministarstvu prosvete predlog da se srednjoškolcima ukine zaključivanje ocena na polugodištu, a kasnije bi ta praksa mogla da se proširi i na osnovne škole. Predlog je izazvao polemiku u javnosti.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma rekao je tada za Euronews Srbija da je zaključna ocena na polugodištu birokratska stvar, da ne znači ništa i ne uzima se u obzir prilikom zaključivanja ocene za kraj školske godine.

"Ona je birokratska stvar koja na neki način stvara pritisak i učenicima i nastavnicima da ispune formu. U ispunjavanju formu često se zanemaruje suština, da učenici više znaju, a manje da uče za ocenu", rekao je Markov i dodao da uvođenjem elektronskog dnevnika roditelji na dnevnom nivou mogu da prate rad dece.

Sa druge strane psiholog Ljiljana Levkov smatra da zaključivanje ocene na polugodištu ima smisla jer to pokazuje prolazno vreme i đacima i nastavnicima - koliko su kvalitetno i dobro uradili ono što su trebali da urade.

Iz Ministarstvu prosvete stigao je poruka da su spremni da razgovaraju o svim aktivnostima koje treba da unaprede obrazovno-vaspitnu praksu, ali da bi se izostavljanjem zaključivanja ocena na kraju prvog polugodišta značajno smanjila informativna funkcija ocenjivanja koja je važna za učenike, roditelje, ali i za školu. 

Izmene obrazovnih zakona

Do promena u vezi sa ocenjivanjem, ipak, je došlo, ali nezavisno od ovog predloga Foruma. Kraj kalendarske godine obeležio je i set izmena nekoliko obrazovnih zakona. Najvažnije promene donele su izmene Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV).  

Zakonski je sada definisano da srednjoškolci moraju imati minimum tri ocene kako bi se izvela zaključna ocena na polugodištu, zatim obavezno je intoniranje himne Srbije svakog 1. septembra, kao i kazne za ustanove koje to ne učine od 100.000 dinara do 1.000.000 dinara.

Srednjoškolci će ubuduće morati da imaju najmanje tri ocene po polugodištu, a ne četiri kao sada. Za predmete koje imaju jedan čas nedeljno ostalo je isto kao i do sada - potrebno je da imaju dve ocene.

Pedviđeno je da đaci na kraju srednje škole polažu državnu maturu - opštu, stručnu i umetničku matura, a prvi put biće uvedeno 2024. godine i polagaće je učenici koji su srednju školu upisali u školskoj 2020/21 godini. Državna matura treba da zameni prijemni na fakultetima.

BONUS VIDEO: Mila Antonović Srpkinja koja je uzor svim jutjuberima

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR