Glas Javnosti

SUTRA JE VRBICA: Za ovaj praznik nas veže mnogo lepih običaja, a OVO TREBA DA URADITE ČIM SE PROBUDITE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna crvkva i njeni vernici sutra proslavljaju jedan od omiljenih praznika u godini, Lazarevu subotu ili Vrbicu. Za ovaj praznik nas veže niz lepih običaja, a jedan je važno uraditi čim se probudimo, rano ujutru uoči praznika.

Lazareva subota ili Subota pravednog Lazara, u srpskom narodu još poznata i kao Vrbica obeležava se od IV veka. O

U narodu vlada verovanje da ujutru treba otići na reku da se umijete.

Nakon umivanja  uzeti kamičak i šutnuti ga što dalje uz reči "Koliko sam ovaj kamen bacio, toliko zmija daleko od mene bila."

Crkveno pravilo je da se na ovaj dan ne igra i ne peva, jer pada uoči velikog posta. 

Lazareva subota je sećanje na događaj u Vitaniji, gde je živeo mladi čovek Lazar sa sestrama Martom i Marijom, koji je opisan u Jevanđelju po Luki.

Na vest o smrti Lazarevoj, kako je zapisano u Jovanovom Jevanđelju, Isus je došao u Vitaniju, gde je njegov prijatelj već četiri dana bio sahranjen.

Došao je do groba, naredio da se skloni grobni kamen i pozvao Lazara da izađe, što je on i učinio, sav uvijen u pogrebne pokrove, kaže predanje koje je preneo sveti Jovan u svom Jevanđelju.

Ovaj događaj smatra se u hrišćanstvu pobedom života nad smrću i nagoveštaj Hristovog stradanja i vaskrsenja, u kome je osnova novozavetne vere.

 

To poslednje čudo Hristovo, koji se već pročulo po čudesnim isceljenjima i drugim podvizima kojim je potvrđivao snagu potonje vere, ozlojedilo je judejske sveštenike i uzrok je presude na smrt raspećem koju mu je u sredu, u nedelji stradanja, izrekla jevrejska skupština Sinedrion.

Lazar je živeo još trideset godina kao episkop na Kipru, gde ga je posetila i Bogorodica i poklonila mu omofor, njenom rukom izvezen.

Spomen svetog Lazara Četvorodnevnog slavi se od prvih dana hrišćanstva, a njegovo ime je simbolično i na hebrejskom "el-azar" znači - Bog je pomogao.

Njegove mošti počivaju danas u Carigradu, gde su prenete 890. godine sa Kipra, odnosno iz Kitona kod Larnake, gde je stajala nadgrobna ploča sa natpisom "Hristov prijatelj".

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR