Glas Javnosti

DANAS JE PETROVDAN! Za ovaj PRAVOSLAVNI PRAZNIK vezuju se mnogi OBIČAJI, a evo zašto bi OBAVEZNO trebalo da POJEDETE JABUKU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu slavi se 12. jula i na ovaj dan se završava veliki Petrovski post.

Sveti apostol Petar bio je jedan od najvećih propovednika hrišćanstva. Veruje se da je samo nakon jedne besede u Jerusalimu uspeo da prevede 3.000 ljudi u hrišćanstvo. Veruje se da je njegova isceliteljska moć bila toliko jaka da je od teških bolesti lečio i one koji bi samo prešli preko njegove senke.

Stradao je kao žrtva spletke Simona Volha koji ga je bacio u nemilost cara Nerona.Pogubljen je tako što je razapet na krst.

Za Petrovdan se vezuju mnogi narodni običaji.

 

Jedan od njih je da uoči Petrovdana najstariji ukućanin ubere po jedan cvet petrovca za svakog u kući. Svaki cvet nameni po jednom ukućanu, te ih pobode u zemnju na mesto gde ih niko neće dirati. Na sam dan praznika, u ranu zoru dok još niko nije ustao, domaćin odlazi da pogleda cvetove- čiji cvet stoji pravo- biće zdrav, kome je klonuo- biće bolešljiv, a ako je nekom e uvenuo- taj će umreti.

Rasprostranjeno je i verovanje da na ovaj dan Sveti Petar deli deci jabuke na onom svetu, pa se veruje da pre Petrovdana ne treba jesti jabuke. Mnoge majke, koje su izgubile decu, ranije nisu jele jabuke pre ovog praznika, jer su se bojale da njihovo dete zbog toga ne dobije jabuku na onom svetu.

Ako ste ljubitelj jabuka, na Petovdan treba da ih jedete, ali nikako ne smete da ih sečete nožem već samo da ih grizete!

Postoji verovanje da na ovaj dan Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu, pa ovo voće danas simbolizuje slast i mir među ljudima.

U Vojvodini postoji verovanje da onaj ko se na Petrovdan gađa jabukam ili ih udara jednu u drugu priziva vremenske nepogode.

Na Patrovdan domaćice prave petrovdanski kolač sa jabukama poznat kao “petrovača”. U spravljanju ovog kolača treba da učestvuju i deca. Ovo se smatra jednim od najlepših običaja u našoj tradiciji.

Stari običaj je i da se na ovaj dan pale lile od sušene kore breze ili trešnje čime se priziva dobro zdravlje stoke i ljudi.

Veruje se da Sveti Petar drži ključeve od raja i da je postavio kovača na Mesec da ga okuje i sačuva za ljude. Nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda) pripadaju njemu.

Na ovaj praznik ne ide se u polje i ne počinju teški poljoprivredni radovi, a naročito se ne uprežu konji u kola.

(Glas javnosti) 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR