Glas Javnosti

SUSEDI SU IZUZETAK: Mađarska oslobođena ograničenja cena ruske nafte

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mađarskoj je odobreno izuzeće od gornje granice cena ruske nafte koju su postavile EU i zemlje Grupe sedam (G7), saopštio je u subotu mađarski ministar spoljnih poslova, Peter Sijarto.

Podsećamo, G7 i Australija su se 3. decembra pridružile da usvoje gornju granicu cene ruske nafte od 60 USD po barelu, ubrzo nakon što je EU postigla jednoglasni dogovor o istoj ceni.
- Tokom pregovora o limitu cene nafte, žestoko smo se borili za mađarske interese i na kraju smo uspeli: Mađarska je izuzeta od ograničenja cene nafte. Još jednom smo uspeli da zaštitimo sigurnost snabdevanja energijom naše zemlje - napisao je Sijarto na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, prenosi sajt Telegraf biznis pisanje RT-a.

On je takođe kritikovao Inicijativu, rekavši da je "krajnje vreme" da Brisel shvati da mere poput ove "najviše štete evropskoj ekonomiji". Dodao je da bi, umesto postavljanja ograničenja cena, trebalo povećati broj energenata, što bi na kraju srušilo globalne cene.
Inače, postavljanje gornje granice cene ruske nafte bi trebalo da stupi na snagu 5. decembra ili ubrzo nakon toga, navedeno je u zajedničkom saopštenju G7, EU i Australije, objavljenom u subotu.
Ovo ograničenje će zabraniti zapadnim kompanijama da osiguravaju ili finansiraju plovila koja prevoze rusku naftu, osim ako se teret ne kupi na nivou ograničenja ili ispod njega. Brodovi koji prekrše sporazum o ograničenju cena biće kažnjeni povlačenjem osiguranja i finansiranja na 90 dana. Kapacitet će se revidirati svaka dva meseca.

Očekuje se da će slična mera, usmerena na ruski izvoz naftnih derivata, biti uvedena u februaru.
Moskva je u subotu ponovila da neće priznati gornju granicu cena. Rusija bi, takođe, trebalo da kasnije razgovara o ograničenju sa članicama OPEK-a, prenosi telegraf biznis.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR