Glas Javnosti

Сурчинци најзад дочекали: Легализација за 1.620 објеката

Društvo
Autor: novosti.rs

Планом детаљне регулације Аеродрома "Никола Тесла" решиће се деценијски проблем дела житеља Сурчина. У заштићеној зеленој зони остаће још 120 стамбених јединица

План детаљне регулације јединог престоничког путничког аеродрома "Никола Тесла" прошао је све контроле, а пошто га је Комисија за планове усвојила, наћи ће се пред одборницима Градске скупштине. Усвајањем овог плана, 1.620 кућа и објеката који су се налазили у зони заштите Аеродрома "Никола Тесла" добијају шансу за легализацију.

Према подсећању председника ГО Сурчин, решава се проблем грађана који траје дуже од 40 година.

У зеленој зони заштите, пошто се план детаљне регулације усвоји, остало би још око 120 стамбених јединица које ће представници ове локалне самоуправе покушати да легализацију у наредном периоду.

- Око 40 година људи су живели у неизвесности шта ће бити са њиховим кућама и сад смо коначно успели да све те објекте доведемо у зону у којој је без проблема могућа легализација, наравно уз неке мале услове које објекти морају да испуњавају - истиче Шуша. - Они су исти као и за остале у престоници, с тим што овде имамо само још један додатак, а то су да куће у појединим деловима морају да испуњавају одређене услове по питању висине. Морам да захвалим Урбанистичком заводу, који је сјајно одрадио свој посао, јер одавно нисмо имали такву екипу људи и такав тим, који су за грађане Сурчина урадили и више него што смо очекивали, посебно у делу аеродрома где се налази стара писта.

За легализацију остаје још један мали део који ће вероватно у неком наредном периоду челници Општине покушати да коригују, а то је земљиште које се већ користи или ће бити заузето за нову писту. Она би, према најавама, требало да се разматра и прави тек за 30 година, односно 2043.

- У том делу где би се она градила имамо мало већи број објеката који су новим планом остали у тој заштитној зони. Требало би да за три године покушамо нове корекције и исправке овог дела, јер сматрамо да Директорат неке наше оправдане захтеве није детаљно сагледао, зато се надам да ће то бити промењено - сматра председник Општине Сурчин. - Такође, и техника и технологија изузетно брзо напредују, тако да сам уверен да ћемо и тај део у наредном периоду довести у зону да људи могу да легализују своје објекте. Наравно, ниједног момента не спречавамо и драго нам је да се аеродром тако брзо развија. Он је комплетно на територији наше општине, која од аеродрома има велике користи, посебно у оном развојном делу.

ПОВРШИНА 1869,6 ХЕКТАРА

Предложеном границом Плана детаљне регулације обухваћен је постојећи комплекс аеродрома "Никола Тесла", као и утврђивање заштитне зоне аеродрома и дефинисање правила уређења и грађења у том делу, део подручја спонтано настале стамбене зоне и простор планиран за привредне и комерцијалне садржаје јужно од ауто-пута. Површина обухваћена Планом износи око 1869,6 хектара.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR