Glas Javnosti

Сунчано, суво и хладно до краја недеље, јутарње температуре кретати од -4 до 6 у одређеним местима, а максималне дневне од 4 до 19

Društvo
Autor: Глас јавности / БЛИЦ / од 25.09.2018.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), сутра ће најхладније бити на Копаонику, где ће се се од јутарњих -4 температура током дана попети на 4 степена Цлезијуса, а најтоплији ће бити Неготин, где ће јутарња температура износити 5 степени, а максимална дневна износиће 19.

У Београду ће сутра временски услови бити слични као данас: претежно сунчано, суво и хладно, са температурама од 6 до 16 степени.

Да ће сутра бити хладно у целој држави сведочи и то да је РХМЗ активирао жути метео аларм, и то управо због екстремно ниских темперарура, како показује табела. Жути метео аларм означава потенцијално опасно време, а биће на снази и прексутра, у четвртак, у већем делу Србије.

Упозоравају и да би најављени слаби приземни мразеви, који се очекују на већем делу територије Србије, могли да нанесу штету пристиглим пољопривредним културама. У упозорењу се саветује пољопривредницима да би требало у што краћем року да обаве бербу, нарочито пристиглих повртарских култура.

На опасност од мраза упозорава и метеоролог Ђорђе Ђурић, који каже да су чак и дневне, али поготово јутарње температуре знатно испод просека.

- У питању је утицај снажног антициклона, који доноси веома висок ваздушни притисак, а дуваће и јак североисточни ветар који ће појачати осећај хладноће - каже Ђурић.

Он додаје да у четвртак неће бити ветра, што појачава могућност за појаву мраза.

- Осим у планинским деловима, јутарње температуре сутра и прексутра биће изнад нуле. И у петак ће бити веома хладно, али за нијансу топлије него претходних дана. Тада ће се и максималне дневне температуре кретати од 20 до 24 степена, док ће у четвртак оне износити између 17 и 21.

Према речима метеоролога, суво и претежно сунчано време, као и тренд раста температурних вредности бележиће се сваког дана, закључно са суботом. Међутим, у недељу стиже наоблачење и пад температуре, а на југу и истоку земље биће и услова за кишу, која ће се у понедељак проширити и на остале делове Србије.

Глас јавности / БЛИЦ / од 25.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR