Glas Javnosti

SUMNJA SE DA SU KANCEROGENI: Razbijen lanac falsifikatora deterdženata, kupci se pozivaju na OPREZ

Društvo
Autor: Glas javnosti

Policija je pretresom stanova, magacina i poslovnih prostorija razotkrila hemijske baze u kojima se proizvode falsifikovani hemijski proizvodi za domaćinstvo, a za koje se sumnja da su kancerogeni.

Uhapšena je 21 osoba zbog sumnje da su proizvodili, pakovali, i prodavali falsifikovane hemijske proizvode za domaćinstvo, poznatih robnih marki, a veštačenjem će se utvrditi tačan sastav hemikalija. Potrošači smatraju da bi ipak mogli da prepoznaju proizvod koji nije originalan.

Jedino u radnji računam da je bar tamo provereno, s obzirom na ovo današnje vreme kada nam ništa nije provereno, eto uzdam se koliko mogu. Dovoljno je domaćica da vidi miris, da pomiriše da vidi da to nije to, a drugo to nagriza ruke, a zamislite tek malu decu šta bi tu sve moglo da bude - rekla je jedna anketirana osoba, a preneo RTS.

Postoje sumnje da se organizovana kriminalna grupa ovim poslom bavila nekoliko godina. 

- Oni su imali i proizvodnju ambalaže kao i proizvodnju etiketa, i svega onoga što bi davalo originalnost takvom jednom proizvodu i uglavnom samo analizoma samog sastava je moglo da se utvrdi da ona ta tečnost, kućna hemija ne odgovara onoj originalnoj - objasnio je Vladimir Vujić, načelnik Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala.

Proizvodi su skladišteni u nekoiko magacina i prodavani na pijacama u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Subotici i preko oglasa. Vujić ističe da je razlika u ceni bila 20 do 30 odsto, ali da se to se pravdalo time na pijacama i u prodaji da je to "neka razlika koja bi se nabavljala nekim krijumčarenjem na primer iz Mađarske. I dalje se tvrdilo na tim prodajnim mestima d se radi o originalnim proizvodima, što naravno nije bila istina".


Policija je pronašla 900 hiljada evra i 100 hiljada evra u forintama i švajcarskim francima. Zaplenili su i 13 automobila, dve kuće, plac i stan u Pančevu, 2 pištolja i manju količini marihuane. Svi uhapšeni nalaze se u pritvoru, danas i sutra će ih saslušati nadležni tužilac. Za ovo krivično delo predviđena je zatvroska kazna od jedne do osam godina.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR